Otvorena Nedelja energije u Beogradu

Bez autora
May 29 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas, prilikom otvaranja Nedelje energije na platou ispred Starog dvora u Beogradu, da će u narednom periodu u Srbiji u fokusu biti energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i čista energija.Antić je naveo da se ova manifestacija po prvi put održava u Srbiji, i ukazao na to da se u našoj zemlji već koriste solarni parkovi, kao i da su počeli da se koriste vetroparkovi, od kojih dobijamo 17 megavata struje.

Otvorena Nedelja energije u BeograduMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas, prilikom otvaranja Nedelje energije na platou ispred Starog dvora u Beogradu, da će u narednom periodu u Srbiji u fokusu biti energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i čista energija.

Antić je naveo da se ova manifestacija po prvi put održava u Srbiji, i ukazao na to da se u našoj zemlji već koriste solarni parkovi, kao i da su počeli da se koriste vetroparkovi, od kojih dobijamo 17 megavata struje.

Prve vetrenjače su već počele da se vrte u Srbiji i to će se intenzivirati u narednom periodu, rekao je ministar i dodao da se u različitim fazama realizuju projekti za još 483 megavata, koji će se dobijati samo od vetroparkova.

On je izneo očekivanje da će Nedelja energije postati tradicionalna manifestacija i da će trajati sedam umesto pet dana, dodavši da je naša zemlja svrstana među 20 metropola koje obeležavaju nedelju energije.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da je obeležavanje Nedelje energije važan događaj za Srbiju, jer na taj način počinje dugoročna transformacija društva koje se usmerava ka obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Benedikt je rekao da je Grad Beograd već započeo mnoge aktivnosti, naročito po pitanju energetske efikasnosti u zgradarstvu, kao i da predstoji još posla na uvođenju čiste energije, posebno one dobijene od sunca i vetra, uz očekivanje da će EU u narednom periodu još više pomagati Srbiji u toj oblasti.

Organizator Nedelje energije, koja se održava u okviru Evropske nedelje održive energije, jeste Grad Beograd i Centralnoevropski forum za razvoj (CEDEF), uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik