Srbija šesta u Evropi po broju novih radnih mesta iz direktnih stranih investicija

Bez autora
May 30 2017

Istraživanje o atraktivnosti evropskog tržišta revizorsko-konsultantske kompanije "Ernst end Jang" (Ernst & Young) pokazalo je da je Srbija šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija (SDI) u 2016. godini.Kako je objavljeno, Srbija je u 2016. godini registrovala rast od 54 odsto u broju novih radnih mesta iz SDI u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući čemu je njihov broj povećan na 16.396 u prošloj godini.

Srbija šesta u Evropi po broju novih radnih mesta iz direktnih stranih investicijaIstraživanje o atraktivnosti evropskog tržišta revizorsko-konsultantske kompanije "Ernst end Jang" (Ernst & Young) pokazalo je da je Srbija šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija (SDI) u 2016. godini.

Kako je objavljeno, Srbija je u 2016. godini registrovala rast od 54 odsto u broju novih radnih mesta iz SDI u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući čemu je njihov broj povećan na 16.396 u prošloj godini.

Godinu dana ranije je bilo otvoreno 10.631 novo radno mesto po osnovu SDI.

"Prvi put nakon finansijske krize 2008. godine, možemo da posvedočimo porastu evropskog BDP-a u odnosu na američki, što je direktno uticalo i na povećanje broja direktnih stranih investicija na tržištu Evrope, kako u proizvodnom sektoru, tako i u sektoru usluga", smatra Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije "Ernst end Jang" za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Kao rezultat više SDI investicija povećan je, kako kaže, i broj novootvorenih radnih mesta, gde je Republika Srbija na odličnom šestom mestu, ističe Rakić.

Direktne strane investicije upućene ka Evropi dostigle su rekord u 2016. godini, pošto je zabeleženo 5.845 SDI projekata, za 15 odsto više nego 2015. godine, a što je dovelo do otvaranja 259.673 novih radnih mesta u Evropi, za 19 odsto više nego godinu dana ranije.

Velika Britanija sa 1.144 SDI projekta, Nemačka sa 1.063 i Francuska sa 779 projekata, tri su najpopularnije evropske zemlje kojima je tokom 2016. godine upućeno više od pola priliva evropskih SDI, dok je Španija zajedno sa Poljskom zauzela četvrto mesto.

Centralna i Istočna Evropa zabeležile su najveći rast u otvaranju novih radnih mesta proisteklih iz SDI, gde su Ukrajina i Moldavija ostvarile značajan rast od 435 odsto i 220 odsto tokom prethodne godine.

Rusija, Srbija, Francuska i Rumunija su se u 2016. godini pridružile liderima liste Velikoj Britaniji, Poljskoj i Nemačkoj, svaka doprinoseći sa više od 15.000 otvorenih radnih mesta iz projekata SDI.

Najveći pojedinačni investitori u evropsko tržište su američke kompanije, sa zabeleženih 1.310 SDI projekata, što predstavlja udeo od 22 odsto ukupnih investicija.

Ipak, najveći deo SDI upućenih Evropi je domaćeg karaktera (unutar evropski) i taj procenat je povećan za 18 odsto u 2016. godini, što čini 3.233 novih SDI projekata i 137.387 novokreiranih radnih mesta.

Kineske kompanije su, takođe, povećale svoju aktivnost tokom 2016. godine, sa zabeleženih 279 SDI projekata, što je 25 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i otvorenih 7.919 novih radnih mesta.

Softver i usluge podrške pri poslovanju činili su četvrtinu SDI projekta prošle godine, što ukazuje na digitalnu transformaciju u Evropi, dok je proizvodni sektor Evrope sa 1.538 projekata SDI činio gotovo šest odsto rasta u odnosu na prethodnu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik