Srpsku privredu čekaju milijarde evra

Bez autora
May 31 2017

Evropska unija u ovom momentu ima otvorenih šest razvojnih projekata za koje mogu da apliciraju i preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i pojedinci iz Srbije. Na raspolaganju čitavom Starom kontinentu je više od 80 milijardi evra, a za mali deo tog novca mogu da se izbore i naše firme. Uslov je da znaju kada, kako i gde da konkurišu.Finansiraju se različiti aspekti poslovanja, ali je za sve programe zajedničko to što podižu konkurentost preduzeća i privrede. U srpskom slučaju, malim i srednjim preduzećima najatraktivniji su programi koji im omogućavaju lakše zaduživanje, oni koji otvaraju vrata kreditnim sredstvima i klijentima koji nemaju šta da založe.

Srpsku privredu čekaju milijarde evraEvropska unija u ovom momentu ima otvorenih šest razvojnih projekata za koje mogu da apliciraju i preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i pojedinci iz Srbije. Na raspolaganju čitavom Starom kontinentu je više od 80 milijardi evra, a za mali deo tog novca mogu da se izbore i naše firme. Uslov je da znaju kada, kako i gde da konkurišu.

Finansiraju se različiti aspekti poslovanja, ali je za sve programe zajedničko to što podižu konkurentost preduzeća i privrede. U srpskom slučaju, malim i srednjim preduzećima najatraktivniji su programi koji im omogućavaju lakše zaduživanje, oni koji otvaraju vrata kreditnim sredstvima i klijentima koji nemaju šta da založe.

Pre desetak dana nastavljen je program "Kozme" u Srbiji sa obezbeđenih novih 200 miliona evra. Prvih 60 miliona evra podeljeno je rekordno - za svega nekoliko meseci. Kroz ovu prvu liniju, do zajma je došlo 1.300 preduzeća i preduzetnika. Interesovanje je bilo veliko, jer ovaj program nudi baš ono što je većini preduzeća potrebno - kredit bez garancije.

Banka Inteza i Unikredit banka trenutno jedine učestvuju u programu "Kozme", a prve računice govore da će novih 200 miliona evra biti dovoljna za oko 4.600 klijenata. Očekuju se kamate od 2,39 do 7,85 odsto.

Problemom kolaterala bavi se i "Inovfin", deo programa "Horizont 2020". U Srbiji ga sprovodi Prokredit banka, a cilj je da klijenti što lakše obezbede garanciju. Sami bankari priznaju da je često nemogućnost da se banci da odgovarajuće obezbeđenje kamen spoticanja i prepreka za mnoge odlične firme. To je tipično za uslužne delatnosti. Ukupan fond je 70 miliona evra, ali je dobar deo već odobren.

Peti Apeks zajam za mala i srednja preduzeća i druge prioritete odobren je Srbiji u iznosu od 500 miliona evra. Do kraja septembra 2016. godine odobreno je 184 kredita malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i lokalnoj samoupravi u iznosu od 148,4 miliona evra od sredstava iz prve tranše. Finansijski ugovor o drugoj tranši ovog zajma od 150 miliona evra zaključen je 13. juna 2016. godine, a stupiće na snagu posle ratifikacije Narodne skupštine.

Preduzeća iz Srbije mogu da konkurišu i za sredstva iz programa "Kreativna Evropa", VB EDIF, koji je namenjen Zapadnom Balkanu i sredstva iz IPA fondova.

Pomoć komore

Privredna komora Srbije aktivno radi na upoznavanju domaćih preduzetnika i kompanija sa svim raspoloživim programima Evropske unije i mogućnostima da konkurišu za novčana sredstva koja su obezbeđena kroz te programe. Istovremeno, Komora aktivno radi i na unapređenju kapaciteta srpskih privrednika kako bi naučili na koji način da konkurišu za programska sredstva koja im preko aktivnih programa EU stoje na raspolaganju, i to kroz obuke za apliciranje koje kontinuirano sprovodi. Kroz sistem obuka domaći preduzetnici uče kako da prepoznaju evropske programe koji im odgovaraju, da pravilno popune dokumentaciju u konkretnom programu i da uspešno apliciraju za sredstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik