Subvencije i za domaće investitore, koji su preduslovi?

Bez autora
Jun 01 2017

Iako već duže od godinu i po dana i domaći investitori mogu da dobiju podsticaje po novootvorenom radnom mestu, na šta su ranije imali pravo samo strani ulagači, svega pet kompanija ušlo je u takav projekat. Nadležni su zbog toga ove godine snizili limit za visinu investicije koja može dobiti takvu pomoć, u najnerazvijenijim područjima dovoljno je da to bude ulaganje od 100.000 evra, a u najrazvijenijim najmanje pola miliona evra.Domaća investicija vredna šest i po miliona evra raste u Surdulici. "Alfa plam" iz Vranja izgradio je halu, kupio mašine i zaposlio više od polovine planiranih radnika, sada od države dobija prvu ratu od ugovorenih 1.400.000 evra dotacije.

Subvencije i za domaće investitore, koji su preduslovi?Iako već duže od godinu i po dana i domaći investitori mogu da dobiju podsticaje po novootvorenom radnom mestu, na šta su ranije imali pravo samo strani ulagači, svega pet kompanija ušlo je u takav projekat. Nadležni su zbog toga ove godine snizili limit za visinu investicije koja može dobiti takvu pomoć, u najnerazvijenijim područjima dovoljno je da to bude ulaganje od 100.000 evra, a u najrazvijenijim najmanje pola miliona evra.

Domaća investicija vredna šest i po miliona evra raste u Surdulici. "Alfa plam" iz Vranja izgradio je halu, kupio mašine i zaposlio više od polovine planiranih radnika, sada od države dobija prvu ratu od ugovorenih 1.400.000 evra dotacije. Za vranjskog proizvođača grejnih tela koji je u toj branši svetska marka, sopstvena fabrika kotlova otvara novu fazu poslovanja.

"Ovim će biti zatvoren ciklus i 'Alfa plam' neće zavisiti od drugih podizvođača. Ovim će biti zaposleno oko 216 radnika i to ovde u Surdulici, što je vrlo značajno. Imaće solidne plate a za nas predstavlja jednu veliku sigurnost", ističe vlasnik preduzeća Miroljub Aleksić.

Zavisno od razvijenosti, opštine su razvrstane u pet kategorija. U devastiranim područjima sada je dovoljno da se ulaganjem zaposli najmanje deset radnika, za koje država daje subvenciju po 7.000 evra i pomoć do 30 odsto ukupne investicije.

Ministar privrede Goran Knežević očekuje da se na taj način za ulaganje u mala, nerazvijena područja, javi što više investitora. Imali smo slučaj prošle godine kad smo odbili ljude koji su zapošljavali 30-40 radnika u Brusu ili Blacu što je za njih kao 5.000 u Beogradu, dodaje Knežević.

Od domaćih investitora subvencije za novu fabriku prvi je iskoristio "Bekament" iz Aranđelovca. U toku je realizacija još četiri ugovora, za investicije u Surdulici, Temerinu, Sečnju i Čačku koje bi trebalo da zaposle 525 radnika.

"Od trenutka otvaranja javnog poziva, interesovanje domaćih kompanija je višestruko veće nego prethodne godine. U prva dva meseca imamo više od 50 kompanija koje su zainteresovane za učešće", napominje Tamara Jurić iz Razvojne agencija Srbije.

Država je u ovoj godini planirala 64 miliona evra za isplatu rata postojećih i ugovaranje novih podsticaja za investitore.

Sve investicije moraju biti proizvodno i izvozno orijentisane, izuzetno za tu pomoć mogu konkurisati i firme iz sektora usluga, ako su okrenute međunarodnoj trgovini i otvaraju najmanje 15 radnih mesta.

U prošloj i ovoj godini potpisano je 30 ugovora, za investicije vredne oko 300 miliona evra koje bi trebalo da zaposle više od 20.000 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik