Objavljen konkurs za podršku inovatorima u privredi

Bez autora
Jun 03 2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je da je Fond za inovacionu delatnost danas objavio konkurs za dva programa podrške domaćim inovativnim kompanijama – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.On je objasnio da su pomenuti programi, za koje je izdvojeno 2,7 miliona evra, namenjeni razvoju inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju. On je ukazao na to da treba podržati ovakve inicijative i na budžetskim razdelima za sledeću budžetsku godinu naći više sredstava, objasnivši da je cilj da se ostvari još veća saradnja sa velikim kompanijama koje žele da pomažu ovakve projekte, kao i sve one koje pokrene Ministarstvo.

Objavljen konkurs za podršku inovatorima u privrediMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je da je Fond za inovacionu delatnost danas objavio konkurs za dva programa podrške domaćim inovativnim kompanijama – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.

Šarčević je objasnio da su pomenuti programi, za koje je izdvojeno 2,7 miliona evra, namenjeni razvoju inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju.

On je ukazao na to da treba podržati ovakve inicijative i na budžetskim razdelima za sledeću budžetsku godinu naći više sredstava, objasnivši da je cilj da se ostvari još veća saradnja sa velikim kompanijama koje žele da pomažu ovakve projekte, kao i sve one koje pokrene Ministarstvo.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac podsetio je na to da su ova dva programa, pre šest godina kada je Fond počeo sa operativnim poslovanjem, bili prvi i ujedno jedini programi.

Vrlo brzo oni su postali zaštitni znak Fonda, rekao je Rakonjac i dodao da su programi razvijeni i implementirani kroz projekat podrške inovacijama u Srbiji koji je finansiran iz pretpristupnih fondova EU i administriran od Svetske banke.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović-Grković ocenila je da današnji dan nije samo veliki dan za Fond, već i za sve u inovacijama.

Brz razvoj Naučno-tehnološkog parka i Fonda za inovacionu delatnost pokazuju potencijal koji imamo, istakla je ona, dodajući da je park za manje od dve godine uspeo da stigne do 50 kompanija i 400 inženjera koji svaki dan vredno rade.

U okviru Programa ranog razvoja, Fond dodeljuje bespovratna sredstva do 80.000 evra po programu, dok u okviru Programa sufinansiranja inovacija dodeljuje bespovratna sredstva u iznosu od 300.000 evra po projektu.

Program ranog razvoja osmišljen je sa namerom da podrži opstanak kompanija tokom kritične faze istraživanja i razvoja i omogući srpskim predstavnicima da razviju efektivne poslovne kapacitete pomoću kojih će svoje inovacije plasirati na tržište.

Sa druge strane, Program sufinansiranja inovacija namenjen je kompanijama kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod.

Kompanije mogu prijaviti projekat iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i iz bilo kog industrijskog sektora, a rok za podnošenje prijava traje do 1. septembra.

Sredstva za obnovu programa obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, koji Srbija sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik