Bespovratna pomoć iz IPA fondova za mala i srednja preduzeća

Bez autora
Jun 07 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han potpisali su danas prvi od četiri finansijska sporazuma za podršku daljem razvoju i jačanju zemlje u pravcu spremnosti za ulazak u EU.Reč je o sporazumima kako bi se pružila bespovratna podrška iz IPA 2016, u ukupnom iznosu od 166.400.000 evra. Joksimović, koja je ovaj sporazum potpisala u svojstvu nacionalnog IPA koordinatora, precizirala je da vrednost danas potpisanog sporazuma iznosi 96.188.000 evra.

Bespovratna pomoć iz IPA fondova za mala i srednja preduzećaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han potpisali su danas prvi od četiri finansijska sporazuma za podršku daljem razvoju i jačanju zemlje u pravcu spremnosti za ulazak u EU.

Reč je o sporazumima kako bi se pružila bespovratna podrška iz IPA 2016, u ukupnom iznosu od 166.400.000 evra.

Joksimović, koja je ovaj sporazum potpisala u svojstvu nacionalnog IPA koordinatora, precizirala je da vrednost danas potpisanog sporazuma iznosi 96.188.000 evra.

Ona je objasnila da će taj sporazum doprineti podizanju konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima, unapređenju lokalne razvojne infrastrukture i poboljšanju efikasnosti i transparentnosti pravosudnog sistema.

Prema njenim rečima, u pitanju su bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za 2016. godinu, a biće namenjena za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) i lokalnim samoupravama.

Ona je podsetila na to da su ova sredstva za 2016. godinu programirana tako da pre svega odu u one oblasti za koje želimo da budu stub našeg ekonomskog održivog razvoja, a to su mala i srednja preduzeća i jačanje lokalnih samouprava.

Joksimović je naglasila da su razvoj malih i srednjih preduzeća i podrška lokalnim samoupravama i svima onima koji žele da započnu privatni biznis nešto što će ljudi na lokalu konkretno osetiti i što će dovesti do lokalnog i regionalnog razvoja.

Joksimović i Han su ponovili da je Evropska unija apsolutno najveći donator i investitor u Srbiji i da je u poslednjih 15 godina više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava dato našoj zemlji da koristi na transparentan i efikasan način.

Han je poručio da će sredstva iz IPA fondova poslužiti za pripremu Srbije za članstvo u EU, i izrazio nadu da će do ulaska Srbije u EU doći veoma brzo.

Nema alternative evropskoj perspektivi. Uskoro ćemo otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja i to pokazuje jaku posvećenost EU evropskoj perspektivi Srbije, podvukao je on.

Han je upozorio na to da je još dosta posla ostalo da se uradi, a ovih 96 miliona evra (iz IPA fondova za 2016. godinu) doprineće daljem razvoju i jačanju zemlje u pravcu spremnosti za ulazak u EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik