Pozitivno poslovalo 60 odsto privrednih društava u prošloj godini

Bez autora
Jun 08 2017

Registrator u Registru finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre Ružica Stamenković izjavila je danas da je više od 60 odsto privrednih društava u Srbiji poslovalo pozitivno u 2016. godini, posmatrano pojedinačno, a na grupnom nivou 14 sektora – velika, srednja i mala privredna društva, kao i javna privredna društva.Ona je na konferenciji za novinare, održanoj povodom objavljivanja publikacije "Saopštenje o poslovanju privrede u 2016. godini", istakla da su pozitivna kretanja u ukupnom privrednom ambijentu tokom prošle godine značajno uticala na rast rezultata i poslovnih aktivnosti privrede, čak 28,4 odsto.

Pozitivno poslovalo 60 odsto privrednih društava u prošloj godiniRegistrator u Registru finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre (APR) Ružica Stamenković izjavila je danas da je više od 60 odsto privrednih društava u Srbiji poslovalo pozitivno u 2016. godini, posmatrano pojedinačno, a na grupnom nivou 14 sektora – velika, srednja i mala privredna društva, kao i javna privredna društva.

Stamenković je na konferenciji za novinare, održanoj povodom objavljivanja publikacije "Saopštenje o poslovanju privrede u 2016. godini", istakla da su pozitivna kretanja u ukupnom privrednom ambijentu tokom prošle godine značajno uticala na rast rezultata i poslovnih aktivnosti privrede, čak 28,4 odsto.

To je omogućilo, kako je dodala, da se prevaziđu tekući rizici poslovanja i da se iskaže 3,4 puta veći neto pozitivan finansijski rezultat u odnosu na prethodnu godinu, odnosno u iznosu od 229,3 milijarde dinara.

Stamenković je dodala da su i javna preduzeća u 2016. godini poslovala pozitivno i da je njihov dobitak povećan čak 61 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

Prema njenim rečima, u prošloj godini su takođe ojačani i finansijski kapaciteti privrede, i to najviše kapital za 6,3 odsto kao posledica pozitivnih rezultata, dok je poslovna imovina imala rast od šest procenata.

Najmanji rast su, kako je naglasila, imale obaveze, odnosno pozajmljeni kapital, koji je porastao za 4,6 odsto, što ukazuje na pozitivan trend u sferi kapitala i odnosu pozajmljenog i sopstvenog kapitala.

I stope zaduženosti, likvidnosti, solventnosti i profitabilnosti kreću se u pozitivnom smeru i značajno su poboljšane, ali nisu dovoljne da se u jednoj godini može popraviti godinama urušavan finansijski položaj privrede, ukazala je ona.

Stamenković je dodala da je objavljena publikacija pokazala i da je privreda u 2016. godini poslovala pod teretom visoke zaduženosti i likvidnosti i da je bila izložena u manjoj ili većoj meri dugoročnim, odnosno kratkoročnim finansijskim rizicima.

Ona je navela da su u prošloj godini u oblasti negativnog poslovanja ostali sektori finansijske i delatnosti osiguranja, sektor građevinarstva, kao i mikro privredna društva, sa izrazito negativnim pokazateljima po različitim osnovama.

U oblasti negativnog poslovanja su bila i sva preduzeća u stečaju i likvidaciji, njih 5.803 i ona su poslovala sa gubitkom koji je ipak prepolovljen u odnosu na prethodnu godinu, naglasila je Stamenković.

Važan podatak jeste i to da je u 2016. godini zabeleženo značajno povećanje broja zaposlenih, odnosno da je nakon 2012. u prošloj godini prvi put ponovo iskazan broj zaposlenih preko jednog miliona, podvukla je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik