U razvoju malih i srednjih preduzeća je šansa za BiH

Bez autora
Jun 12 2017

Specijalni savjetnik komesara Johannesa Hahna za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger razgovarao je jučer s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem o aktivnostima koje je Kanton Sarajevo dosad poduzeo u procesu pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.Opredijeljeni smo za ulazak u Evropsku uniju i NATO jer za nas ne postoji druga opcija. Kanton Sarajevo je formalno i suštinski uključen u sve aktivnosti koje se od nas traže na tom dijelu evropskog puta, istakao je premijer Konaković.

U razvoju malih i srednjih preduzeća je šansa za BiHSpecijalni savjetnik komesara Johannesa Hahna za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger razgovarao je jučer s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem o aktivnostima koje je Kanton Sarajevo dosad poduzeo u procesu pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

- Opredijeljeni smo za ulazak u Evropsku uniju i NATO jer za nas ne postoji druga opcija. Kanton Sarajevo je formalno i suštinski uključen u sve aktivnosti koje se od nas traže na tom dijelu evropskog puta - istakao je premijer Konaković.

Informirao je gosta i o činjenici da je obrazovanje u isključivoj nadležnosti Kantona, kao i veći dio zdravstvenog sektora, zbog čega mehanizam koordinacije s Evropskom unijom u tim procesima nije moguć bez sudjelovanja svih kantona.

Specijalni savjetnik Schausberger interesirao se i za projekte koje realizira Vlada KS a tiču se razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i zapošljavanja mladih ljudi.

- Usvojili smo Zakon o malim i srednjim preduzećima, te zajedno sa svjetskom bankom realizirali projekt kojim smo pojednostavili administrativne procedure, umanjili cijene taksi usluga te omogućili pružanje boljih usluga investitorima - pojasnio je premijer Konaković.

Spomenuo je primjer pokretanja kreditno garantnog fonda kojim Vlada KS pomaže pokretanje malih i srednjih preduzeća kroz značajno regresiranje kamatnih stopa na uzeta sredstva. Upravo u razvoju tih  preduzeća postoji najveća prilika za ukupni napredak BiH.

Naveo je da je Kanton Sarajevo usvojio i inovirani Zakon o prostornom uređenju te donio niz programa zapošljavanja s akcentom na mlade ljude s ciljem sticanja njihovog prvog radnog iskustva.

Specijalni savjetnik Schausberger pohvalio je Kanton Sarajevo za konferenciju održanu u Briselu i istakao ga kao pozitivan primjer posebno zbog razvoja malih i srednjih preduzeća, ali i podrške koju daje zapošljavanju mladima.

- Vlada ima stalne kontakte s nekoliko poslovnih inkubatora, a među njima se ističe Networks, sa kojim je pokrenuto 27 novih startupa iz različitih oblasti - rekao je premijer Konaković. Kaže da IT sektor, turizam i drvnometalska industrija najviše utječu na razvoj Kantona i države. Ponovio je da Kanton Sarajevo nije samo motor već i kičma svih privrednih procesa u BiH.

- Specijalni savjetnik Schausberger pozvao je premijera Konakovića da 24. septembra prisustvuje  konferenciji Glavne Skupštine koju organizira Institut regija Evrope, u austrijskom Salzburgu - saopćila je Press služba KS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik