Interlignum kupio Novu Borju

Bez autora
Jun 13 2017

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS prodala je 92,63 odsto osnovnog državnog kapitala teslićke drvoprerađivačke fabrike "Nova Borja" preduzeću "Interlignum" iz ove opštine za 350.000 maraka. U obavještenju koje je IRB RS objavio na Banjalučkoj berzi navedeno je da je ugovor o prodaji akcija sklopljen početkom juna. IRB je zaključio ugovor o prodaji akcija državnog kapitala iz portfelja Akcijskog fonda RS u akcionarskom društvu za preradu drveta "Nova Borja" Teslić. Predmet prodaje su 12.850.472 akcije, što čini 92,63 odsto osnovnog kapitala. Kupac je teslićko društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, usluge i trgovinu "Interlignum", navedeno je u obavještenju IRB-a.

Interlignum kupio Novu BorjuInvesticiono-razvojna banka (IRB) RS prodala je 92,63 odsto osnovnog državnog kapitala teslićke drvoprerađivačke fabrike "Nova Borja" preduzeću "Interlignum" iz ove opštine za 350.000 maraka.

U obavještenju koje je IRB RS objavio na Banjalučkoj berzi navedeno je da je ugovor o prodaji akcija sklopljen početkom juna.

- IRB je zaključio ugovor o prodaji akcija državnog kapitala iz portfelja Akcijskog fonda RS u akcionarskom društvu za preradu drveta "Nova Borja" Teslić. Predmet prodaje su 12.850.472 akcije, što čini 92,63 odsto osnovnog kapitala. Kupac je teslićko društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, usluge i trgovinu "Interlignum" - navedeno je u obavještenju IRB-a.

"Interlignum", koji se takođe bavi drvopreradom, obavezao se da će za dvije godine u "Novu Borju" uložiti 4,7 miliona maraka i da će u godinu dužem periodu zaposliti 250 radnika.

Direktor i vlasnik "Interlignuma" Stojko Petković juče se nije javljao na telefonske pozive, kao ni predstavnici uprave "Nove Borje".

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kazali su da je IRB sproveo postupak prodaje akcija iz portfelja Akcijskog fonda u "Novoj Borji".

- Vlada RS je dala saglasnost za prodaju akcija. Važno je što je u ovom postupku kupac akcija preuzeo obavezu da će za dvije godine u preduzeće uložiti 4,7 miliona KM, zaposliti 250 radnika u tri godine i izmiriti postojeće obaveze "Nove Borje" od oko tri miliona KM. Nadamo se da će ove obaveze biti u potpunosti ispunjene, o čemu će voditi računa nadležne institucije i IRB nakon zaključenja privatizacionog ugovora - kazali su u Ministarstvu industrije RS.

Vlada RS je i ranije ugovorila prodaju "Nove Borje" preduzeću "Interlignum" za 6,3 miliona KM, ali novac nije uplaćen pa je taj ugovor na kraju raskinut.

"Nova Borja" nastala je na imovini nekadašnje drvoprerađivačke industrije "Borja", koju je nakon višegodišnjeg stečajnog procesa kupila Vlada RS putem licitacije za 7,35 miliona KM.

Prijava protiv Milovanovića

Policija je početkom februara ove godine prijavila tužilaštvu bivšeg direktora "Nove Borje" Zorana Milovanovića zbog sumnje da je oštetio preduzeće za oko 683.000 maraka.

On je osumnjičen da je od septembra 2010. do januara 2013. godine od firme iz Teslića mimo procedura propisanih Zakonom o javnim nabavkama kupovao proizvode te prihvatao otpremnice i fakture za isporučenu sirovinu i repromaterijale. Na teret mu je stavljeno i da nije kontrolisao prijem i utrošak repromaterijala u procesu proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik