Od početka reformi deficit smanjen za više od pet odsto

Bez autora
Jun 17 2017

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija do kraja maja ove godine u budžetu imala 27 milijardi dinara manje rashoda i 44 milijarde dinara veće prihode nego što je predviđeno Zakonom o budžetu, i da se ciljani rezultat premašuje treću godinu zaredom.Vujović je na panelu "Novi prioriteti - brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug" na samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona u Bečićima, objasnio da Srbija ima konzervativnu procenu bruto domaćeg proizvoda i prihoda, te da na osnovu toga planira rashode.

Od početka reformi deficit smanjen za više od pet odstoMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija do kraja maja ove godine u budžetu imala 27 milijardi dinara manje rashoda i 44 milijarde dinara veće prihode nego što je predviđeno Zakonom o budžetu, i da se ciljani rezultat premašuje treću godinu zaredom.

Vujović je na panelu "Novi prioriteti - brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug" na samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona u Bečićima, objasnio da Srbija ima konzervativnu procenu bruto domaćeg proizvoda i prihoda, te da na osnovu toga planira rashode.

On je ukazao na to da na taj način već tri godine uzastopce Srbija u ostvarenju premašuje ciljani rezultat, dodavši da je do kraja maja premašen plan za 71 milijardu dinara.

Imali smo 27 milijardi dinara manje na strani rashoda i 44 milijarde dinara veće prihode, istakao je ministar i ponovio da se te dve cifre za pet meseci nisu poklopile sa predviđanjima, što znači da je za 600 miliona evra postignut bolji rezultat.

Vujović je izrazio očekivanje da će rezultat biti pozitivan i na kraju juna i da će Ministarstvo do kraja revizije Misije Međunarodnog monetarnog fonda verovatno napraviti korekciju prethodno predviđenih cifara i smanjiti očekivani deficit.

I pored toga, kako je naglasio, mislim da ćemo prebaciti rezultat i do kraja godine, i ponovo će se, ako sve bude po planu, stvoriti prostor da se krajem ove godine uplate neka jednokratna davanja.

On je objasnio da se kao rezultat obazrivih načina planiranja stvara prostor na kraju godine da se reše neki opravdani rashodi koji čekaju godinama da budu rešeni.

To stvara dobru osnovu za budućnost, ne izlaže nas rizicima kojima ne možemo da upravljamo i to nam otvara mogućnost da budemo dobri i na domaćem terenu u razgovorima sa međunarodnim partnerima, poručio je Vujović, iznevši podatak da je Srbija prošle godine 51 nedelju beležila budžetski suficit, a da je 52. nedelje ušla u deficit od 1,3 odsto BDP.

Od početka reformi Srbija je smanjila deficit sa 6,6 odsto BDP-a na ispod 1,4 odsto u 2016. godini, dodao je ministar uz naglasak na to da je ukupno smanjenje iznosilo oko 5,2 odsto, a sturkturno 4,4 odsto.

On je dodao da je svaka pozitivna jednokratna promena dobrodošla, ali da one ne smeju da nas zbune, zbog čega ih isključujemo iz naših višegodišnjih razmatranja.

Vujović je ukazao na to da smo nasledili veliko breme nerešenih dugova, koji nisu prestali da se gomilaju, ali su ipak bitno smanjeni.

Naša strategija je ranije bila, ono što se nekada zvalo oportunistička politika, da gledamo na realizaciju budžeta i da onda na kraju godine iz neke korpe kandidata za preuzimanje dugova iz prošlosti uzmemo ono što ima opravdanje, i tu smo bili često u intenzivnim konsutlacijama unutar Vlade, ali i sa MMF-om, objasnio je on.

Ministar je istakao da je postignut dogovor o tome koje preuzimanje dugova ima ekonomsko, makraoekonomsko i društveno opravdanje.

Preuzmanje dugova “Srbijagasa” nije rađeno zbog te firme, već da bi građanima Srbije obezbedili kontinuitet u snabdevanju gasom.

Preuzimanje dugova prošle godine je, takođe, bilo u svetlu razrešnja situacije nekih velikih preduzeća i da se pokaže da država podržava razrešenje i da želi da ostvari zdrave ekonomske osnove za budućnost, objasnio je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik