Neophodna ulaganja u nove elektroenergetske kapacitete

Bez autora
Jun 17 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je elektroenergetski sistem u našoj zemlji stabilan iako je suočen sa mnogim problemima koji imaju svoju genezu u prošlosti, najavivši nova ulaganja u proizvodnju pre svega "zelene energije". Antić je na skupu "Stanje i perspektive srpske elektroenergetike", u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, objasnio da taj sistem funkcioniše u prenapregnutom režimu, s obzirom na činjenicu da je EPS jedini i najveći proizvođač energije. U ovom trenutku realizujemo mere kako bismo učinili da taj sistem u godinama koje su pred nama bude siguran, naglasio je on, ukazavši na to da decenijama nismo izgradili nijedan ozbiljan elektroenergetski objekat, tako da EPS funkcioniše u skladu sa mogućnostima i potrebama. Ministar je rekao da postoji određeni pad u proizvodnji struje u odnosu na 2016. godinu, koja je bila druga najbolja godina u istoriji sa stanovišta proizvodnje električne energije, ocenivši da su ti problemi posledica objektivnih činjenica, pre svega loše hidrologije.

Neophodna ulaganja u nove elektroenergetske kapaciteteMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je elektroenergetski sistem u našoj zemlji stabilan iako je suočen sa mnogim problemima koji imaju svoju genezu u prošlosti, najavivši nova ulaganja u proizvodnju pre svega "zelene energije".

Antić je na skupu "Stanje i perspektive srpske elektroenergetike", u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, objasnio da taj sistem funkcioniše u prenapregnutom režimu, s obzirom na činjenicu da je EPS jedini i najveći proizvođač energije.

U ovom trenutku realizujemo mere kako bismo učinili da taj sistem u godinama koje su pred nama bude siguran, naglasio je on, ukazavši na to da decenijama nismo izgradili nijedan ozbiljan elektroenergetski objekat, tako da EPS funkcioniše u skladu sa mogućnostima i potrebama.

Ministar je rekao da postoji određeni pad u proizvodnji struje u odnosu na 2016. godinu, koja je bila druga najbolja godina u istoriji sa stanovišta proizvodnje električne energije, ocenivši da su ti problemi posledica objektivnih činjenica, pre svega loše hidrologije.

Imamo oko 17 odsto slabiju proizvodnju u hidrosektoru u poređenju sa prošlom godinom, ali uspeli smo da je nizom mera dovedemo u optimalno stanje. Uveren sam da ćemo i ove godine dostići proizvodnju iz 2016. godine, istakao je Antić.

On je izneo podatak da je država u proteklim godinama uložila više od 200 miliona evra u zaštitu životne sredine i ugradila filtere na sva postrojenja na termoelektranama.

Država će ulagati u hidrokapacitete, pre svega u Moravski i Ibarski sliv, a plan je i da u potpunosti iskoristimo kapacitete Drine, naveo je ministar, naglasivši da je Srbiji potrebna još jedna reverzibilna hidroelektrana i gasna elektrana.

On je najavio da će u elektroenergetsku mrežu sledeće godine biti priključeno više od 100 megavata koji dolaze iz vetroelektrana.

Na skupu u SANU istaknuto je i da EU direktive iz ekologije imaju veliki uticaj pre svega na proizvodnju električne energije iz termoelektrana na ugalj u Srbiji.

Izvršni direktor za trgovinu električnom energijom EPS-a Dragan Vlaisavljević istakao je da ovaj uticaj ima takav efekat da je proizvodnja električne energije bazirana na uglju sve manje profitabilna.

Postavlja se pitanje brzine tranzicije ka zelenoj proizvodnji električne energije i to pre svega sa stanovišta potrošača, jer će oni finansirati ovu tranziciju kroz račune za struju, rekao je Vlaisavljević.

Na skupu je naglašeno i da se region jugoistočne Evrope karakteriše još kao nelikvidno tržište električne energije, pre svega zbog kontrolisanih cena struje za domaćinstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik