Uspešno uključivanje MUP- a u projekat eZUP

Bez autora
Jun 20 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić prisustvovali su danas promociji aplikacije eZUP u okviru koje je demonstriran upravni postupak izdavanja pasoša za maloletna lica.U saopštenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu navodi se da su na promociji koja je održana u Policijskoj stanici Savski Venac, korisnici usluge bili roditelji koji su zahtev za izdavanje pasoša za svoje dete podneli elektronskim putem, a reč je o svojevrsnom nastavku projekta "Bebo dobro došla na svet".

Uspešno uključivanje MUP- a u projekat eZUPPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić prisustvovali su danas promociji aplikacije eZUP u okviru koje je demonstriran upravni postupak izdavanja pasoša za maloletna lica.

U saopštenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu navodi se da su na promociji koja je održana u Policijskoj stanici Savski Venac, korisnici usluge bili roditelji koji su zahtev za izdavanje pasoša za svoje dete podneli elektronskim putem, a reč je o svojevrsnom nastavku projekta "Bebo dobro došla na svet".

Potrebna im je bila samo lična karta, popunjena saglasnost da se lični podaci iz izvoda iz matične knjige rođenih i državljanstva pribavljaju po službenoj dužnosti i uplaćena taksa. Na osnovu toga, pasoš je izrađen za svega 10 minuta.

Stefanović je ukazao na to da prilikom vađenja dokumenata, sada više niko ne mora da donosi ni uverenje o državljanstvu ni izvod iz matične knjige, jer se oni već nalaze u bazama podataka.

Građani će ubuduće sva lična dokumenta koja vade u policijskim stanicama i upravama moći da dobiju neuporedivo brže, a uvođenjem elektronskih uplatnica i potpisa više neće morati da provedu ni sekund na šalterima, rekao je ministar, objasnivši da ova procedura za sada funkcioniše na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd, ali će uskoro biti uvedena i na nivou čitave Srbije.

Brnabić je istakla da se nakon Loznice i Vrnjačke Banje i Ministarstvo unutrašnjih poslova pridružilo nastavku projekta eZUP, koji trasformiše državu u servis građana.

Ona je navela da sada građani više ne moraju da budu kuriri države, budući da organi uprave razmenjuju podatke po službenoj dužnosti, što je i njihova zakonska obaveza.

Brnabić je rekla da od svih organa uprave očekuje da se uključe u informacioni sistem do kraja godine, ukazavši na činjenicu da ovo predstavlja timski rad državnih institucija, čije je uključivanje kompleksan proces u kome imaju stručnu podršku, usmerenje i koordinaciju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Pomoću aplikacija eZUP od danas je ovoj policijskoj stanici omogućen pristup podacima iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, kao i uverenje o državljanstvu za građane koji podnose zahteve za lična dokumenta.

Primena ove prakse sukcesivno će biti realizovana i u drugim policijskim upravama i stanicama u Srbiji.

Važnost ovog upravnog postupka je u tome što po prvi put jedan veliki sistem u okviru državne uprave direktno preko jedinstvene magistrale podataka preuzima podatke iz matičnih knjiga, što znači da se uspelo sa digitalizacijom eUprave i automatskom obradom podataka MUP-a.

Više od 250 ispostava širom Srbije i približno 2000 šaltera automatski počinju da rade efikasnije u korist potreba građana.

Ovo je proces koji eZUP i Zakon o opštem upravnom postupku stavlja u pravu primenu, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik