Adrenalin i delicije mame strance u RS

Bez autora
Jun 21 2017

Netaknuta priroda, atraktivne destinacije, srdačni domaćini i razne kulinarske đakonije po receptima naših baka najčešći su razlozi zbog kojih je Republika Srpska na mapi sve većeg broja Austrijanaca, Italijana, Nijemaca, Turaka, ali i turista iz mnogih drugih zemalja. Dok stanovnici RS hrle da posjete evropske metropole, strance u Srpsku mame etno-sela, planine, rafting na neukrotivim rijekama... U Turističkoj organizaciji RS kažu da su u prva tri mjeseca ove godine u RS zabilježili 65.719 posjeta i 172.025 noćenja turista, što je za 2,5 odsto više dolazaka i za 4,6 odsto više noćenja u odnosu na isti period lani. Strani turisti su zainteresovani za avanturistički, planinski i seoski turizam, te siti brejk destinacije, odnosno kraće odmore u Banjaluci, Trebinju i Višegradu. Neki od razloga zbog kojih nas sve više posjećuju stranci je netaknuta priroda i to što smo još relativno neistražena destinacija, kažu u Turističkoj organizaciji.

Adrenalin i delicije mame strance u RSNetaknuta priroda, atraktivne destinacije, srdačni domaćini i razne kulinarske đakonije po receptima naših baka najčešći su razlozi zbog kojih je Republika Srpska na mapi sve većeg broja Austrijanaca, Italijana, Nijemaca, Turaka, ali i turista iz mnogih drugih zemalja.

Dok stanovnici RS hrle da posjete evropske metropole, strance u Srpsku mame etno-sela, planine, rafting na neukrotivim rijekama...

U Turističkoj organizaciji RS kažu da su u prva tri mjeseca ove godine u RS zabilježili 65.719 posjeta i 172.025 noćenja turista, što je za 2,5 odsto više dolazaka i za 4,6 odsto više noćenja u odnosu na isti period lani.

- Strani turisti su zainteresovani za avanturistički, planinski i seoski turizam, te siti brejk destinacije, odnosno kraće odmore u Banjaluci, Trebinju i Višegradu. Neki od razloga zbog kojih nas sve više posjećuju stranci je netaknuta priroda i to što smo još relativno neistražena destinacija - kažu u Turističkoj organizaciji.

Strance najviše privlače planine i banjski centri, što je dodatni motiv za uvođenje novih sadržaja u turističku ponudu Srpske. Jedan od noviteta je Centar za posjetioce "Pecka" kod Mrkonjić Grada, koji bogatom istorijom, koja seže do rimskog doba, privlači ljubitelje davno prohujalih vremena. Predstavnik centra Boro Marić kaže da među posjetiocima ove godine prednjače Česi, te da lani nije bilo zemlje u Evropi iz koje nisu imali posjetioce.

- Izvorište rijeke Sane i najveće penjalište u BiH koje se nalazi u Centru za posjetioce "Pecka" su veoma atraktivni, zbog čega je mnogo planinara među našim posjetiocima - rekao je Marić.

Vikendima se u centru često traži krevet više, a kada nemaju dovoljno slobodnih kreveta, gostima obezbjeđuju smještaj u seoskim domaćinstvima.

U Agenciji za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad kažu da jezero Balkana i izletište Zelenkovac privlače sve više zaljubljenika u lovni turizam.

Da planinski turizam ne cvjeta samo tokom zimskih mjeseci svjedoče u Nacionalnom parku "Kozara", koji je tokom prošle godine imao više od 100.000 posjetilaca.

- Pješačke i planinarske staze i osmatračnica, sa koje se pogled pruža do Hrvatske, samo su neki od razloga ­što je Kozara među posjećenijim destinacijama i ljeti - rekli su u ovom parku i dodali da im u goste dolazi mnogo Slovenaca, Italijana, Austrijanaca, a sve više i Holanđana.

Posjetioci će imati priliku da od jeseni uživaju u "Avantura parku", koji grade na Kozari.

- Na visini od šest do deset metara između drveća u toku je gradnja visećih platformi, koje će biti dio avantura parka - istakli su u Nacionalnom parku "Kozara".

Nacionalni park "Sutjeska" u opštini Foča je lani posjetilo oko 15.000 turista, a trend velikog broja posjeta nastavljen je i u ovoj godini. Foča će i ovog ljeta ugostiti veliki broj turista iz svih krajeva svijeta, koji će uživati u čarima raftinga.

Neke od turističkih destinacija u RS

- Jezero Balkana
- Planinsko izletište Zelenkovac
- Centar za posjetioce "Pecka"
- Nacionalni park "Kozara"
- Nacionalni park "Sutjeska"

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik