U metalskoj i elektroindustriji 1.000 novih radnika

Bez autora
Jun 21 2017

U metalskoj i elektroindustriji u prva tri mjeseca ove godine povećan je broj zaposlenih za oko 1.000, dok je za sedam posto povećan izvoz u odnosu na isti period prošle godine. Zaključeno je to na današnjoj sjednici Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije - Privredne komore FBiH, koji je analizirao izvoz u toj industrijskoj oblasti.Predsjednik Udruženja Kasim Kotorić izjavio je da generalno stanje u metalskoj i elektroindustriji nije na zadovoljavajućem nivou budući da ranije zakonske inicijative nisu razmatrane u federalnim i državnim institucijama. Zato će ponovo tražiti izjašnjavanje o tim inicijativama da bi se poboljšala prava radnika i privrednih firmi, koje svojim radom donose proizvode svjetskog kvaliteta.

U metalskoj i elektroindustriji 1.000 novih radnikaU metalskoj i elektroindustriji u prva tri mjeseca ove godine povećan je broj zaposlenih za oko 1.000, dok je za sedam posto povećan izvoz u odnosu na isti period prošle godine.

Zaključeno je to na današnjoj sjednici Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije - Privredne komore FBiH, koji je analizirao izvoz u toj industrijskoj oblasti.

Predsjednik Udruženja Kasim Kotorić izjavio je da generalno stanje u metalskoj i elektroindustriji nije na zadovoljavajućem nivou budući da ranije  zakonske inicijative nisu razmatrane u federalnim i državnim institucijama.

Zato će ponovo tražiti izjašnjavanje o tim inicijativama da bi se poboljšala prava radnika i privrednih firmi, koje svojim radom donose proizvode svjetskog kvaliteta.    

- Između ostalog, Udruženje će uputiti zahtjev za ukidanje plaćanja carina na uvoz mašina i opreme – dodao je Kotorić nakon sjednice Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije, koje smatra da su procedure bankovnih garancija kod privremenog uvoza i plaćanje carina na mašine i opremu doveli do smanjenja investicija i nedovoljnog rasta industrije BiH.

U metalskoj i elektroindustriji Federacije BiH je uposleno više od 27.000 radnika, broj firmi koje rade u toj branši je oko 1.400, a više od 90 posto proizvoda iz tog sektora plasira se na strana tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik