Srbija pristupila Fondu za inovativna preduzeća

Bez autora
Jun 21 2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je da Srbija danas postala partner u Fondu za inovativna preduzeća, čime se otvaraju vrata za napredak našim malim i srednjim preduzećima, što će pospešiti i razvoj cele Srbije i regiona.Šarčević je na skupu održanom u Naučno-tehnološkom parku Beograd poručio da je izuzetno važno da je nauka i obrazovanje u finkciji inovativnosti, odnosno konurentnog razvoja jedne zemlje. Zajedno, sa Ministarstvom privrede i Fondom za inovativnu delatnost, potrudićemo se da odgovorimo na sve izazove inovativnog preduzetništva, naglasio je ministar.

Srbija pristupila Fondu za inovativna preduzećaMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je da Srbija danas postala partner u Fondu za inovativna preduzeća, čime se otvaraju vrata za napredak našim malim i srednjim preduzećima, što će pospešiti i razvoj cele Srbije i regiona.

Šarčević je na skupu održanom u Naučno-tehnološkom parku Beograd poručio da je izuzetno važno da je nauka i obrazovanje u finkciji inovativnosti, odnosno konurentnog razvoja jedne zemlje. 

Zajedno, sa Ministarstvom privrede i Fondom za inovativnu delatnost, potrudićemo se da odgovorimo na sve izazove inovativnog preduzetništva, naglasio je ministar.

Kada udružimo sve postojeće kapacitete, uz svesrdnu podršku Evropske unije i evropskih institucija, doprinećemo ostvarivanju cilja da je Srbija zemlja privrede zasnovane na znanju, istakao je on.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je opredelilo sredstva u visini od 21,5 miliona dinara da omogući pristupanje Srbije u svojstvu investitora u Fond za inovativna preduzeća. 

Investitori, od Evropske komisije, Evropskog investicionog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, Nemačke razvojne banke, garant su da se sredstva upotrebljavaju na najbolji i najefikasniji način.

Ministar privrede Goran Knežević istakao je da će kroz ovaj fond i naše tehnološke kompanije u ranoj fazi razvoja, poput kompanija iz drugih zemalja zapadnog Balkana, moći da koriste sredstva u visini 41 milion evra za razvoj i uspešno plasiranje novih inovativnih proizvoda, usluga i procesa.

Knežević je dodao da ćemo samo uz znanje moći da uhvatimo korak sa savremenim svetom, da iz tradicionalne privrede pređemo na privredu zasnovanu na znanju ili privredu vođenju znanjem.

Program za razvoj preduzeća i inovacija zapadnog Balkana (Western Balkan Enterprise Development and Innovation Facility – WB EDIF) predstavlja sveobuhvatni skup mera koje se realizuju kako bi se poboljšao pristup malih i srednjih preduzeća (MSP) izvorima finansiranja, kao i ekonomski razvoj zapadnog Balkana. 

Programom koordinira Evropski investiocioni fond, a sredstva se raspoređuju u saradnji sa državama zapadnog Balkana, Evropskom komisijom, Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj. 

Vrednost programa je 145 miliona evra, pri čemu će efektivno na raspolaganju za direktno finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) na zapadnom Balkanu biti 300 miliona evra.

Cilj Programa je podsticanje i promovisanje nastanka novih i razvoj postojećih inovativnih preduzeća koja imaju visok potencijal za rast, kao i nastanak regionalnog tržišta rizičnog kapitala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik