BiH u pet mjeseci ove godine potrošila na uvoz struje isto koliko u cijeloj 2016.

Bez autora
Jun 22 2017

Bosna i Hercegovina je na uvoz električne energije za pet mjeseci ove godine potrošila 114 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku. To je više nego dvostruko više nego u istom periodu prošle godine i gotovo identično vrijednosti uvoza koji je ostvaren u cijeloj 2016. godini (115,4 miliona KM). Na drugoj strani, izvoz električne energije za pet mjeseci ove godine ostvaren je u vrijednosti 198 mil. KM i povećan je za 75,8 posto u odnosu na isti period prošle godine. Glavni teret proizvodnje električne energije još uvijek pada na termoelektrane, koje učestvuju u ukupnoj proizvodnji sa više od 70 posto. Poznato je da je proizvodnja iz termoelektrana znatno skuplja od proizvodnje u hidrolektanama, te to opterećuje poslovanje elektroprivreda.

BiH u pet mjeseci ove godine potrošila na uvoz struje isto koliko u cijeloj 2016.Bosna i Hercegovina je na uvoz električne energije za pet mjeseci ove godine potrošila 114 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku.

To je više nego dvostruko više nego u istom periodu prošle godine i gotovo identično vrijednosti uvoza koji je ostvaren u cijeloj 2016. godini (115,4 miliona KM).

Na drugoj strani, izvoz električne energije za pet mjeseci ove godine ostvaren je u vrijednosti 198 mil. KM i povećan je za 75,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Glavni teret proizvodnje električne energije još uvijek pada na termoelektrane, koje učestvuju u ukupnoj proizvodnji sa više od 70 posto. Poznato je da je proizvodnja iz termoelektrana znatno skuplja od proizvodnje u hidrolektanama, te to opterećuje poslovanje elektroprivreda.

Nakon što je u hladnom januaru uvezeno 320 GWh električne energije, u naredna dva mjeseca uvoz je pao na 212 GwH u februaru i 176 GWh u martu, da bi u aprilu ponovo porastao na 247 GWh.

Najveći izvozni rezultat ostvaren je u martu kada je izvezeno 502 GWh električne energije.

Inače bruto proizvodnja električne energije je u porastu, u aprilu je povećana za 5,4 posto, a u martu za 13,7 posto u odnosu na iste mjesece 2016. godine.

Rast u januaru i februaru iznosio je 13,1 posto i 6,2 posto, takođe u poređenju sa istim poršlogodišnjim mjesecima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik