"Hjundai kona": Osvajač iz Koreje

Bez autora
Jun 22 2017

Jedan od aduta ambicioznog plana kompanije "Hjundai motors", da do 2021. godine postane najveći prodavac azijskih vozila na tlu Evrope, novi je SUV iz takozvanog "B segmenta", nazvan "hjundai kona". Nedavno ga je predstavio južnokorejski gigant, a ime je dobio po delu Velikog havajskog ostrva, veoma popularnog među mladima. To odslikava i želju "Hjundaija" da osvoji srca mlađih vozača, koji ionako čine najveći deo kupaca "krosovera". Korejska fabrika naglašava da je uspela u nameri da "kona" nema samo futuristički izgled, već i da kupcima ponudi vozne karakteristike koje su u vrhu ovog najbrže rastućih segmenata na tržištu automobila. "Kona" je skladno izvajan automobil, modernih, sportskih linija, a da pripada porodici "Hjundaija" jasno pokazuje nova maska hladnjaka koja je slična kao na modelu "hjundai i30". Ova tendencija je ublažena na zadnjem delu, sa stop svetlima koja podsećaju na ona sa modela "tuson".

"Hjundai kona": Osvajač iz KorejeJedan od aduta ambicioznog plana kompanije "Hjundai motors", da do 2021. godine postane najveći prodavac azijskih vozila na tlu Evrope, novi je SUV iz takozvanog "B segmenta", nazvan "hjundai kona".

Nedavno ga je predstavio južnokorejski gigant, a ime je dobio po delu Velikog havajskog ostrva, veoma popularnog među mladima. To odslikava i želju "Hjundaija" da osvoji srca mlađih vozača, koji ionako čine najveći deo kupaca "krosovera".

Korejska fabrika naglašava da je uspela u nameri da "kona" nema samo futuristički izgled, već i da kupcima ponudi vozne karakteristike koje su u vrhu ovog najbrže rastućih segmenata na tržištu automobila.

"Kona" je skladno izvajan automobil, modernih, sportskih linija, a da pripada porodici "Hjundaija" jasno pokazuje nova maska hladnjaka koja je slična kao na modelu "hjundai i30". Ova tendencija je ublažena na zadnjem delu, sa stop svetlima koja podsećaju na ona sa modela "tuson".

Jasno je da je "Hjundai" u cilju smanjenja troškova "konu" gradio na istoj platformi kao i "kiju stonik", čija premijera sledi nešto kasnije ove godine.

Dimenzije su po "meri" segmenta. Dužina je 4.165 mm, širina 1.800 mm, a visina je 1.550 mm. Solidno međuosovinsko rastojanje od 2.600 mm znači da će i "koni" biti sasvim dosta mesta za četiri odrasle osobe, pa i za petu, ali ne na dužim putovanjima.

U svim verzijama kabina novog SUV modela je u pretežno tamnim tonovima, a monotoniju razbijaju ukrasni elementi u toplim bojama.

Kao i kod većine novih modela automobila, gornji deo središnje konzole zauzima displej multimedijalnog sistema, dok su centralni ventilacioni otvori smešteni nešto niže. Instrument tabla zadržala je konvencionalni izgled sa dva analogna sata (pokazivačem broja obrtaja i brzine), uz središnji mali digitalni displej u boji na kome se prikazuju podaci putnog računara.

Za razliku od velikog broja modela konkurencije u ovom segmentu, "kona" će kao opciju nuditi i 4x4 pogon. Na većini tržišta osnovni motor "kone" biće 2,0-litarski benzinac sa 149 KS automatskim menjačem sa šest brzina.

Kada je Evropa u pitanju, u ponudi će biti i 1,6- litarski T-GDI turbo benzinac sa 177 KS, uparen sa sedmostepenim automatskim menjačem, trocilindarski 1.0 T-GDI turbo benzinac sa šestobrzinskim manuelnim menjačem sa 120 KS, kao i 1,6-litarski dizel motor poznat iz brojnih modela "Hjundaija" i "Kije".

Prodaja "kone", naravno u Koreji, počinje ovih dana, a na ostalim tržištima sveta do kraja godine. U Evropi se "kona" očekuje (najverovatnije) na Salonu u Frankfurtu početkom jeseni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik