Proizvođači varaju - koliko troši bela tehnika

Bez autora
Jun 22 2017

Mnogi kućni uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode. U zavisnosti od uređaja, potrošnja energije bila je po pravilu veća za 20 do 30 odsto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač, piše Sueddeutsche Zeitung (SZ) pozivajući se na rezultate testiranja evropskih organizacija za zaštitu okoline Claps, Ecos, EEB i Topten. Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarelim metodama testiranja ali i nerealnim uslovima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoline prebacuju i proizvođačima automobila. Tako je, kako dalje javlja SZ, jedan proizvođač frižidera do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je frižider napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata frižidera tokom testa što je daleko od realnih uslova. U standardnim testovima za merenje potrošnje energije kod frižidera uopšte nije predviđeno otvaranje i zatvaranje vrata frižidera.

Proizvođači varaju - koliko troši bela tehnikaMnogi kućni uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode.

"U zavisnosti od uređaja, potrošnja energije bila je po pravilu veća za 20 do 30 odsto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač", piše Sueddeutsche Zeitung (SZ) pozivajući se na rezultate testiranja evropskih organizacija za zaštitu okoline Claps, Ecos, EEB i Topten.

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarelim metodama testiranja ali i nerealnim uslovima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoline prebacuju i proizvođačima automobila.

Tako je, kako dalje javlja SZ, jedan proizvođač frižidera do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je frižider napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata frižidera tokom testa što je daleko od realnih uslova. U standardnim testovima za merenje potrošnje energije kod frižidera uopšte nije predviđeno otvaranje i zatvaranje vrata frižidera.

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primeraka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik