Pumpaši u RS: Još važi pojeftinjenje goriva

Bez autora
Jun 25 2017

Ukoliko cijene nafte na svjetskom tržištu nastave da padaju, građane Republike Srpske mogle bi da obraduju niže cijene goriva, rekao je to sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak.Cijena barela sirove nafte tipa brent na svjetskom tržištu u padu je već neko vrijeme i sada iznosi 44,78 dolara. To je najniža cijena nafte od početka godine. Ukoliko cijene nafte nastave da padaju do kraja ove sedmice i rafinerije snize cijene, biće umanjenja i cijena goriva na benzinskim pumpama u RS, rekao je Berak.

Pumpaši u RS još važu pojeftinjenje gorivaUkoliko cijene nafte na svjetskom tržištu nastave da padaju, građane Republike Srpske mogle bi da obraduju niže cijene goriva, rekao je to sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak.

Cijena barela sirove nafte tipa brent na svjetskom tržištu u padu je već neko vrijeme i sada iznosi 44,78 dolara. To je najniža cijena nafte od početka godine.

- Ukoliko cijene nafte nastave da padaju do kraja ove sedmice i rafinerije snize cijene, biće umanjenja i cijena goriva na benzinskim pumpama u RS - rekao je Berak.

On je istakao da će gorivo pojeftiniti tek kada rafinerije u okruženju snize nabavnu cijenu goriva.

Berak je pojasnio da cijene goriva koje rafinerije u okruženju prerađuju zavise isključivo od cijena nafte na svjetskom tržištu i stabilnog kursa dolara.

U kompaniji "Krajina-petrol" su istakli da će cijene na njihovim benzinskim pumpama biti korigovane u korist kupaca kada Rafinerija nafte Brod snizi nabavne cijene.

- Već duže od mjesec cijene u rafinerijama stagniraju, ali čim budu u padu i mi ćemo korigovati svoje cijene - rekli su u "Krajina-petrolu" i dodali da trenutnu "eurodizel" kod njih košta 1,84 marke, "super 95" 1,86, a "super 98" 1,96 maraka.

Za razliku od RS, u Srbiji cijene na benzinskim pumpama već šestu sedmicu zaredom imaju trend pada, zahvaljujući povoljnim vijestima sa svjetskih berzi nafte, ali i odnosa dinara prema dolaru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik