Jedna od najskupljih destinacija - komšiluk

Bez autora
Jun 25 2017

Hrvatska je cenovno trenutno jedna od najskupljih evropskih destinacija, i to čak u poređenju sa lokacijama koje nisu nastradale zbog terorističkih napada. Regionalni mediji došli su do ove računice, nakon što su pregledali aktuelne ponude oglašene u Slovačkoj i Češkoj. U apsolutnim iznosima cene variraju zavisno od agencija i tržišta na kojem se prodaju, ali u svim varijantama koje su proverili, ponude letovanja u Hrvatskoj spadaju u najskuplju ili drugu najskuplju varijantu, uglavnom u konkurenciji sa Španijom odnosno Portugalom. Kako bi cene bile što realnije upoređene, pregledali su isključivo ponude za hotele sa 4 zvezdice i ol inkluziv aranžmanom, a rezultat je pokazao da Hrvatska na češkom tržištu po pravilu za nedelju dana letovanja postiže prosečne cene od 800 do 900 evra.

Jedna od najskupljih destinacija - komšilukHrvatska je cenovno trenutno jedna od najskupljih evropskih destinacija, i to čak u poređenju sa lokacijama koje nisu nastradale zbog terorističkih napada.

Regionalni mediji došli su do ove računice, nakon što su pregledali aktuelne ponude oglašene u Slovačkoj i Češkoj.

U apsolutnim iznosima cene variraju zavisno od agencija i tržišta na kojem se prodaju, ali u svim varijantama koje su proverili, ponude letovanja u Hrvatskoj spadaju u najskuplju ili drugu najskuplju varijantu, uglavnom u konkurenciji sa Španijom odnosno Portugalom, piše Jutarnji list.

Kako bi cene bile što realnije upoređene, pregledali su isključivo ponude za hotele sa 4 zvezdice i ol inkluziv aranžmanom, a rezultat je pokazao da Hrvatska na češkom tržištu po pravilu za nedelju dana letovanja postiže prosečne cene od 800 do 900 evra.

Pri tom je važno napomenuti da je gotovo isključivo reč o ponudama letovanja u septembru, s obzirom na to da je top sezona više-manje rasprodata, ali i tu Hrvatska na češkom tržištu postiže znatno veće cene od Grčke, za koju Česi izdvajaju oko 650 evra ili Maltu na kojoj prosečno mogu letovati po iznosima od 620 do 700 evra u ol inkluziv aranžmanu.

Na češkom tržištu veće cene od Hrvatske eventualno postižu rizorti u Španiji, ali ovde ulaze i ponude za jul, što zapravo špansku ponudu čini nešto povoljnijom.

Na slovačkom tržištu Hrvatska je praktično najskuplja destinacija u ovoj varijanti, pa tako Slovaci u proseku za nedelju dana aranžmana za Hrvatsku izdvajaju hiljadu evra, dok u Španiju putuju za 850, u Portugal za 880, Maltu za 780 evra, a najjeftinija im je Turska sa prosečnih 450 evra, piše Jutarnji list.

Kako pojašnjava Sanja Čižmar iz HD Consultinga, praksa pokazuje da Hrvatska u svojoj ponudi nije bitno skuplja od zapadnih zemalja Mediterana poput Francuske ili Italije, ali bolju cenu postiže u odnosu na istočni i južni Mediteran, i to zbog drugačijeg turističkog proizvoda, ali i cene rada kao i namirnica.

“Kako je naš ključni proizvod sunce i more, u Hrvatskoj se događa visoka sezonalnost i jako visok nivo potražnje u letnjim mesecima, što dovodi i do viših cena. One poslednjih godina uglavnom rastu na nivou inflacije, osim u slučajevima hotela koji su investiranjem unapređivali svoju ponudu. Kod takvih, cene znaju da raste godišnje i na nivou od 10 odsto”, objašnjava Čižmar i dodaje kako se tržišno prospekt čini dobrim, kako zbog sigurnosti zemlje, tako i zbog činjenice da je Hrvatska sve više prepoznata kao sigurna destinacija.

Naravno, na iznos cena u Hrvatskoj svakako utiče i činjenica da patimo od hroničnog nedostatka hotelskog smeštaja, posebno u visokim kategorijama s obzirom na to da cela Hrvatska, prema zvaničnim podacima, trenutno ima oko 164.000 ležajeva u hotelima u odnosu na 500.000 u privatnom smeštaju.

“Kad je u pitanju naš hotelski smeštaj, cela Hrvatska na nivou je dela turske Antalije, što znači da je pritisak na kapacitete tako jak da se oni cenovno mogu znatno bolje pozicionirati. Dodatno, hteli si mi to priznati ili ne, Hrvatska je uglavnom još neotkrivena destinacija”, ispričao je za Jutarnji izvor iz jedne velike domaće hotelske kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik