Tuzlanski aerodrom širi kapacitet za 500.000 putnika

Bez autora
Jun 26 2017

Međunarodni aerodrom Tuzla objavio je tender za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrade putničkog terminala - faza II. Kako su ranije iz Međunarodnog aerodroma Tuzla najavljivali, vrijednost ukupnih radova na proširivanju kapaciteta iznosi oko 4,5 miliona KM. Oko 50% tih sredstava Aerodrom je osigurao iz kredita, a preostali dio sredstava iz podrške vlada Tuzlanskog kantona i FBiH. Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, rekonstrukcija je počela još prošle godine kada je postavljena nova signalizacija na aerodromskoj pisti vrijedna 1,5 miliona KM, a uskoro će se pristupiti proširenju i modernizaciji aerodromske zgrade putničkog terminala. U toku prošle godine, imali smo veliki rast broja putnika, puno veći nego smo bili planirali, i neophodno je proširiti aerodromske kapacitete kako bismo mogli servisirati tako snažan rast broja putnika, rekao je premijer Gutić.

Tuzlanski aerodrom širi kapacitet za 500.000 putnikaMeđunarodni aerodrom Tuzla objavio je tender za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrade putničkog terminala - faza II. Kako su ranije iz Međunarodnog aerodroma Tuzla najavljivali, vrijednost ukupnih radova na proširivanju kapaciteta iznosi oko 4,5 miliona KM.

Oko 50% tih sredstava Aerodrom je osigurao iz kredita, a preostali dio sredstava iz podrške vlada Tuzlanskog kantona i FBiH.

Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, rekonstrukcija je počela još prošle godine kada je postavljena nova signalizacija na aerodromskoj pisti vrijedna 1,5 miliona KM, a uskoro će se pristupiti proširenju i modernizaciji aerodromske zgrade putničkog terminala.

„U toku prošle godine, imali smo veliki rast broja putnika, puno veći nego smo bili planirali, i neophodno je proširiti aerodromske kapacitete kako bismo mogli servisirati tako snažan rast broja putnika“, rekao je premijer Gutić u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

Premijer navodi podatak da je sa  Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) u 2015. godini prevezeno više od 256.000 putnika, što je za 100.000 putnika više u odnosu na broj putnika u 2014. godini, a da je u protekloj 2016. godine, prevezeno više od 335.000 putnika.

„Naš cilj od 500.000 putnika godišnje sasvim je realno postavljen, to ćemo sigurno ostvariti u narednih nekoliko godina. No, naš cilj je i jačanje cargo saobraćaja, u čemu smo također imali snažan rast protekle godine“, rekao je premijer Gutić, naglašavajući da je novac za rekonstrukciju i proširenje aerodromskih kapaciteta osiguran iz nekoliko izvora, pri čemu su najveći dio osigurale Vlada Tuzlanskog kantona i Vlada Federacije BiH.

"Raduje nas da u svim aktivnostima koje Vlada TK planira kada je u pitanju izgradnja Međunarodnog aerodroma Tuzla na neki način prati i Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Raduju najave koje smo već ranije dobili od direktora uprave Mire Džakule da i oni planiraju izgradnju objekta u vrijednosti od dva miliona KM u kojem će biti smještene sve potrebne službe za rad na Međunarodnom aerodromu Tuzla koji je i međunarodni granični prelaz", rekao je premijer Gutić za „Slobodnu Bosnu“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik