Neophodno otvaranje ka novim tržištima u sektoru agrara

Bez autora
Jun 26 2017

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je potrebno da se naša zemlja otvori ka novim tržištima, poput Kine i Irana, kako bismo naše poljoprivredne proizvode mogli kvalitetno da plasiramo. Nedimović je na predstavljanju studije o konkurentnosti poljoprivrede istakao da postoji veliki broj upita od zemalja koje imaju masovne populacije, zbog čega je neophodno da Srbija postane svesna svoje uloge u čitavom procesu i svesna kultura koje joj mogu doneti konkurentsku prednost. On je najavio i da će kroz mesec ili dva biti predstavljene mere agrarne politike za 2018. godinu, istovremeno ukazavši na potrebu menjanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu i na nepravedno zapostavljanje sektora povrtarstva. Prema rezultatima studije o konkurentnosti poljoprivrede, na čijoj realizaciji su radili konsultantska kuća SEEDEV, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i resorno ministarstvo, najveća vrednost našeg agrara su poljoprivrednici, regionalna specijalizacija, slobodno zemljište, trgovinski ugovori i kvalitetni poljoprivredni proizvodi.

Neophodno otvaranje ka novim tržištima u sektoru agraraMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je potrebno da se naša zemlja otvori ka novim tržištima, poput Kine i Irana, kako bismo naše poljoprivredne proizvode mogli kvalitetno da plasiramo.

Nedimović je na predstavljanju studije o konkurentnosti poljoprivrede istakao da postoji veliki broj upita od zemalja koje imaju masovne populacije, zbog čega je neophodno da Srbija postane svesna svoje uloge u čitavom procesu i svesna kultura koje joj mogu doneti konkurentsku prednost.

On je najavio i da će kroz mesec ili dva biti predstavljene mere agrarne politike za 2018. godinu, istovremeno ukazavši na potrebu menjanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu i na nepravedno zapostavljanje sektora povrtarstva.

Prema rezultatima studije o konkurentnosti poljoprivrede, na čijoj realizaciji su radili konsultantska kuća SEEDEV, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i resorno ministarstvo, najveća vrednost našeg agrara su poljoprivrednici, regionalna specijalizacija, slobodno zemljište, trgovinski ugovori i kvalitetni poljoprivredni proizvodi.

Srbija je najkonkurentnija u proizvodnji voća, kao što su maline, jagode i višnje, a relativno je konkurentna i u proizvodnji žitarica (kukuruza i pšenice), kao i u proizvodnji industrijskog bilja, kao što su šećerna repa, soja i suncokret.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik