Srbiji još 19,9 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica

Bez autora
Jun 26 2017

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas sastanak UO Regionalnog stambenog programa, naglasivši da je Skupština donatora odobrila Srbiji novih 19,9 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica. Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, objasnio je da je reč o osmom projektu kojim će se finansirati dodela 938 stambenih rešenja za najugoženije izbegličke porodice iz Hrvatske i BiH. Kako je naglasio u svom izlaganju odluka je doneta na 14. po redu Skupštini donatora Regionalnog stambenog programa, a pomenutim sredstvima će se finansirati dodela 358 stanova, 30 montažnih kuća, 250 paketa građevinskog materijala i 300 seoskih kuća. Odobravanje osmog potprojekta je odlična vest koja nas podstiče da nastavimo sa implementacijom ovog programa i pokazuje da donatori i dalje prepoznaju potrebe izbegica u Srbiji, poručio je Dačić.

Srbiji još 19,9 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglicaVršilac dužnosti predsednika Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas sastanak UO Regionalnog stambenog programa, naglasivši da je Skupština donatora odobrila Srbiji novih 19,9 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica.

Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, objasnio je da je reč o osmom projektu kojim će se finansirati dodela 938 stambenih rešenja za najugoženije izbegličke porodice iz Hrvatske i BiH.

Kako je naglasio u svom izlaganju odluka je doneta na 14. po redu Skupštini donatora Regionalnog stambenog programa, a pomenutim sredstvima će se finansirati dodela 358 stanova, 30 montažnih kuća, 250 paketa građevinskog materijala i 300 seoskih kuća.

Odobravanje osmog potprojekta je odlična vest koja nas podstiče da nastavimo sa implementacijom ovog programa i pokazuje da donatori i dalje prepoznaju potrebe izbegica u Srbiji, poručio je Dačić.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da je kroz Regionalni stambeni program dosta toga urađeno, ali da može još više da se postigne u saradnji sa partnerima. 

Ona je, kada je reč o pomenutih 19,9 miliona evra, poručila da će se zalagati za to da se ta sredstva izdvoje iz višekorisničke IPE, jer je naša nacionalna već umanjena za deset miliona evra namenjenih rešavanju migrantske krize.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt naglasio je da RSP predstavlja vrednosti Evrope, a to su solidarnost, saradnja i pomirenje. 

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat najavio je da će SAD dodeliti Fondu RSP dodatna značajna sredstva.

Prisutnima su se obratili ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ambasador OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio i predstavnik UNHCR-a An Kristin Erikson.

RSP je u Srbiji počeo da se sprovodi krajem 2013. godine. Izbegličkim porodicama obezbeđuje se četiri tipa stambenih rešenja, i to stanovi, montažne kuće, seoska domaćinstva i paketi građevinskog materijala. 

Našoj zemlji je, ne računajući ovu najnoviju donaciju, do sada odobreno 103,5 miliona evra donatorskih sredstava za realizaciju približno 5.000 stambenih rešenja za najugroženije izbegličke porodice.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. 

Ovaj program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik