17 zanimljivih činjenica o modi

Bez autora
Jun 27 2017

Modna industrija, kao jedna od najprofitabilnijih grana industrije, svake godine generiše prosečan prihod u iznosu od 20 milijardi dolara. Iako je od davnina je privlačila pažnju kako žena tako i muškaraca, ipak su pojedine činjenice o nekim njenim segmentima ostale nepoznate široj javnosti.U nastavku teksta slede 17 interesantnih činjenica o modi, za koje verujemo da će iznenaditi i vrhunske modne znalce...

17 zanimljivih činjenica o modiModna industrija, kao jedna od najprofitabilnijih grana industrije, svake godine generiše prosečan prihod u iznosu od 20 milijardi dolara. Iako je od davnina je privlačila pažnju kako žena tako i muškaraca, ipak su pojedine činjenice o nekim njenim segmentima ostale nepoznate široj javnosti.

U nastavku teksta slede 17 interesantnih činjenica o modi, za koje verujemo da će iznenaditi i vrhunske modne znalce. 

1. Bikini je dobio ime po bombi

Bikini je dobio ime po koralnom ostrvu Bikini Atoll, gde je američka vojska tokom Drugog svetskog rata testirala bombe. Ovakav naziv je dobio zahvaljujući svom kreatoru Louis Reard-u, koji je verovao da bikini izaziva isti šok kao i bomba.

2. Chanel No.5 je najprodavaniji parfem svih vremena

Parfem Chanel No.5 je na tržištu još od davne 1921. godine i predstavlja najprodavaniji parfem svih vremena. Za veoma kratko vreme je postao prepoznatljiv, a danas je već ušao u legendu. Chanel No.5 je prvi parfem koji je imao reklamu na Super Bowlu, a čak ga je i Andy Warhol ovekovečio u svom radu.

3. Ajlajner je postao popularan tek 1920. godine

Ajlajner je postao popularan komad šminke tek nakon otkrića Tutankamonove grobnice 1920. godine. Stari Egipćani su često  bojama ukrašavali lice, pa tako i oči.

4. Prva modna revija se održala u Nemačkoj, davne 1586. godine.

5. Manžetne su potekle od Napoleona

Prva upotreba manžetni datira iz doba vladavine Napoleona Bonaparte. Naime, on je jednom prilikom pozvao je svog ličnog krojača i naredio mu da vojnicima zašije dugmad na rukavima kako ne bi stalno brisali nos odorom.

6. Venčanice nisu oduvek bile bele

Bele haljine su se u prošlosti uglavnom nosile u danima tuge i žalosti, sve dok kraljica Viktorija nije odlučila da obuče belu venčanicu za svoje venčanje.

7. Prvi par Levi’s farmerki prodat je za šest dolara

Prvi par Levi’s farmerki prodat je za zlatnu prašinu vrednu svega šest dolara, dok je legendarni model 501 broj dobio po broju skladišta.

8. Prosečna Amerikanka potroši 125 hiljada dolara na garderobu

Prosečna Amerikanka tokom života potroši više od 125 hiljada dolara na garderobu, koja je sadržana u više od 3.000 odevnih predmeta, 271 pari cipela, 185 haljina i 145 torbi. Pri ovoj računici u obzir nisu uzete žene koje rade u modnoj industriji, kao ni čuvene „kupoholičarke“. 

9. Osnivač Zare je 2015. godine bio najbogatiji čovek na planeti

Amancio Ortega, osnivač kompanije “Zara”, je u oktobru 2015. godine bio najbogatiji čovek na svetu, skinuvši barem na kratko Bill Gatesa sa prvog mesta.

10. Prvi modni logo bio je zeleni krokodil brenda „Lacoste“, a kreiran je 1933. godine.

11. Veštačke trepavice su se prvi put pojavile 1916. godine

Veštačke trepavice su se prvi put pojavile 1916. godine, kada je holivudski producent D.W. Griffith odlučio da dodatno naglasi trepavice Seene Owen, glumice u njegovom filmu „Netolerancija". Trepavice je za tu priliku napravio lokalni frizer koristeći kosu. 

12. Michael Kors je počeo da dizajnira sa svega 5 godina

Sve popularniji modni dizajner, Michael Kors, svoj prvi dizajn je uradio je svega pet godina, kada je napravio skicu venčane haljine za drugo venčanje svoje majke.

13. Svake godine se u svetu proda više od 2 milijarde majici.

14. Louis Vuitton je najvredniji svetski modni brend

Louis Vuitton sa vrednosšću od 22,55 milijardi dolara predstavlja najvredniji svetski modni brend. Slede ga H&M, Nike, Zara i Gucci.

15. Chanel je prvi brend koji je imao listu čekanja za lak za nokte

Chanel Le Vernis Nail Colour in Vendetta lak za nokte nastao je 1994. godine kada je jedan od šminkera u backstage-u pred reviju u Parizu shvatio da manekenke nemaju manikir, zbog čega im je brzinski ofarbao nokte crnim markerom. Nakon toga je po toj boji izrađen lak za nokte koji je ubrzo postao najpopularniji na svetu.

16. Prvi šoping centar namenjen isključivo prodaji garderobe nastao je još u Starom Rimu. 

17. Najskuplji par cipela košta 3 miliona dolara!

Ruby Slippers, čija vrednost iznosi 3 miliona dolara, predstavljaju najskuplji par cipela ikada, a dizajnirao ih je kreator Ronald Winston. Napravljene su od 4.600 rubina i imaju 1350 karata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik