Uz kolače naplaćuju i kutiju

Bez autora
Jun 27 2017

Kupci koji pazare u velikim trgovinskim lancima dobiju i za trećinu manje sira, šunke, salame i sitnih kolača nego što su platili. Istraživanje udruženja "Zaštita potrošača" je pokazalo da svi trgovinski lanci mere hranu koju pakuju u plastične kutije tako da "zakinu" potrošače za sedam do čak 30 odsto! Tajni kupci su posetili čak 68 objekata, a gotovo po pravilu je uz kupljeni proizvod kupcu naplaćena i ambalaža. U jednom lancu potrošač je platio 270 grama sitnih kolača upakovanih u plastičnu kutiju, a nakon pravilnog merenja ispostavilo se da u kutiji ima 60 grama manje, odnosno samo 210 grama kolača. Cena sitnih kolača je 1.100 dinara po kilogramu, pa je kupac na samo jednoj kutiji "zakinut" za 66 dinara! Nijedno pakovanje sitnih kolača koje su tajni kupci proveravali u toj prodavnici nije izmereno pravilno.

Uz kolače naplaćuju i kutijuKupci koji pazare u velikim trgovinskim lancima dobiju i za trećinu manje sira, šunke, salame i sitnih kolača nego što su platili. Istraživanje udruženja "Zaštita potrošača" je pokazalo da svi trgovinski lanci mere hranu koju pakuju u plastične kutije tako da "zakinu" potrošače za sedam do čak 30 odsto! Tajni kupci su posetili čak 68 objekata, a gotovo po pravilu je uz kupljeni proizvod kupcu naplaćena i ambalaža.

U jednom lancu potrošač je platio 270 grama sitnih kolača upakovanih u plastičnu kutiju, a nakon pravilnog merenja ispostavilo se da u kutiji ima 60 grama manje, odnosno samo 210 grama kolača. Cena sitnih kolača je 1.100 dinara po kilogramu, pa je kupac na samo jednoj kutiji "zakinut" za 66 dinara! Nijedno pakovanje sitnih kolača koje su tajni kupci proveravali u toj prodavnici nije izmereno pravilno.

Nenad Bumbić iz Zaštite potrošača ističe da su svi proizvodi koje su kupili i u drugim trgovinskim lancima mereni tako da je kupcima naplaćeno najmanje 20 grama više nego što treba. Trgovci čak daju i uputstva potrošačima kako da sami izmere proizvod, tako da gramaža bude veća.

- Kada bi kupci prvo merili ambalažu saznali bi da plastične kutije imaju do 43 grama, i da prateći uputstvo sami sebe "potkradaju" za tu težinu - objašnjava Bumbić.

- Sve trgovinske lance koji su proveravani obavestili smo o rezultatima istraživanja.

"Tara", pa merenje

Potrošači uvek treba da prvo stave praznu ambalažu na vagu, pa da pritisnu dugme sa slovom T ili natpisom "Tara" - naglašava Nenad Bumbić. - Primetiće da vaga "nuluje" težinu kutije. Kupci treba da traže i od trgovaca da urade isto pre nego što sipaju željenu hranu u kutiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik