Gdje su najviše porasle cijene kuća u Hrvatskoj

Bez autora
Jun 28 2017

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom svibnja cijene kuća najviše porasle u Dubrovniku i Zagrebu, dok je Zadar bio najzanimljiviji potencijalnim kupcima iz inozemstva. Najveća promjena cijena na mjesečnoj je razini zabilježena u Dubrovniku gdje se zbog porasta od 4,2 posto, prosječna tražena cijena kuće s uključenom cijenom okućnice popela na čak 4134 eura. Porast cijena kuća zabilježen je i u Zagrebu gdje iznosi 0,7 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1229 eura. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako Zadar bilježi mjesečni porast od 0,3 posto, a cijena četvornog metra kuće, s uključenom cijenom okućnice, iznosila je 1599 eura.

Gdje su najviše porasle cijene kuća u HrvatskojPodaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom svibnja cijene kuća najviše porasle u Dubrovniku i Zagrebu, dok je Zadar bio najzanimljiviji potencijalnim kupcima iz inozemstva.

Najveća promjena cijena na mjesečnoj je razini zabilježena u Dubrovniku gdje se zbog porasta od 4,2 posto, prosječna tražena cijena kuće s uključenom cijenom okućnice popela na čak 4134 eura.

Porast cijena kuća zabilježen je i u Zagrebu gdje iznosi 0,7 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1229 eura.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako Zadar bilježi mjesečni porast od 0,3 posto, a cijena četvornog metra kuće, s uključenom cijenom okućnice, iznosila je 1599 eura.

Najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom svibnja je zabilježen u Bjelovaru i Slavonskom Brodu. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće s uključenom cijenom okućnice u Bjelovaru je pala za 3,3 posto te je iznosila 470 eura, dok su se u Slavonskom Brodu cijene spustile za 2,3 posto te su u prosjeku iznosile 632 eura.

Varaždin, prema podacima oglasnika Crozilla.com bilježi pad cijena kuća od 0,8 posto, pa su one u prosjeku oglašavane po 655 eura po metru kvadratnom.

Pad od 0,2 posto zabilježen je u Osijeku gdje je cijena metra kvadratnog iznosila 612 eura, te u Senju gdje se za „kvadrat“ tražilo 1204 eura.

Splitskim je kućama, prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna tražena cijena „kvadrata“ na mjesečnoj razini pala za 0,9 posto, pa je u prosjeku iznosila 1972 eura.

Cijene kuća 18 posto niže od cijena stanova

Cijene kuća su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom svibnja bile gotovo 18 posto niže od cijena stanova.

Najveća je razlika zabilježena u Opatiji gdje je cijena „kvadrata“ kuće bila za 683 eura, odnosno 23,2 posto, niža od cijene „kvadrata“ stana.

U Varaždinu su kuće bile čak oko 41 posto, odnosno 447 eura po metru kvadratnom, jeftinije od stanova, dok je u Zagrebu ta razlika iznosila 27 posto, odnosno 442 eura.

Najmanje razlike u cijenama „kvadrata“ ovih vrsta nekretnina zabilježene su u Senju gdje su kuće u prosjeku bile jeftinije za 8 eura no stanovi, te u Puli gdje razlika iznosi tek 11 eura.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com Poreč i Dubrovnik gradovi su u kojima su prosječne tražene cijene kuća bile nešto više nego cijene stanova. U Dubrovniku razlika u cijenama „kvadrata“ iznosi 197 eura, a u Poreču 53 eura.

Strancima najdraže kuće na moru: Zadar najtraženiji

Osijek, Zadar, Poreč i Zagreb gradovi su u kojima se tijekom svibnja putem oglasnika Crozilla.com najčešće pretraživala ponuda kuća za prodaju. Potencijalni strani kupci su, u potrazi za kućama koje se prodaju na oglasniku Crozilla.com, najčešće dolazili iz Švicarske, Njemačke, Slovenije, Austrije i BiH, a najveći su interes pokazali za kućama na moru, pretežno za onima u Zadru i Zadarskoj županiji, zatim za onima na području Crikvenice, te za kućama na istarskom području .

Kakve kuće na njima najtraženijem, zadarskom području stranci najviše traže i kupuju za Crozilla.com rekla je Monika Sunara, vlasnica i direktorica agencije za nekretnine Adria team real estate d.o.o. iz Zadra: „Stranci najviše traže i kupuju apartmanske objekte ili luksuzne kuće, a jedna trećina kupaca traži izričito apartmane u blizini plaže sa otvorenim pogledom na more.“

Napominje i kako im je lokacija iznimno bitna, te kako se najčešće traže i kupuju kuće s cijenom između 270.000 – 650.000 eura. „U zadnje vrijeme se više traže nove, moderne i luksuzne kuće, a jedan manji dio traži stariju gradnju u dalmatinskom stilu (kamene kuće) za rekonstrukciju.“- rekla je Sunara za Crozilla.com, te dodala kako za kuće na tom području velik interes pokazuju i kupci iz Češke i Slovačke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik