Revolucija na tržištu stanova: Srbi prvi na svetu

Bez autora
Jul 03 2017

Potpisivanjem ugovora o pristupanju, Srbija je prošle nedelje postala partner u Fondu za inovativna preduzeća. Na taj način omogućila je tehnološkim kompanijama u ranoj fazi razvoja da, zajedno sa drugim kompanijama sa Zapadnog Balkana, koriste sredstva u visini od 41 milion evra za razvoj inovativnih proizvoda.Kompanija CITYexpert osnovana je 2015. godine sa idejom da unese revoluciju na srpsko tržište nekretnina. Model poslovanja koji su tada uspostavili, bazirao se na virtuelnom obilasku nekretnine.

Revolucija na tržištu stanova: Srbi prvi na svetuPotpisivanjem ugovora o pristupanju, Srbija je prošle nedelje postala partner u Fondu za inovativna preduzeća.

Na taj način omogućila je tehnološkim kompanijama u ranoj fazi razvoja da, zajedno sa drugim kompanijama sa Zapadnog Balkana, koriste sredstva u visini od 41 milion evra za razvoj inovativnih proizvoda.

Kompanija CITYexpert osnovana je 2015. godine sa idejom da unese revoluciju na srpsko tržište nekretnina. Model poslovanja koji su tada uspostavili, bazirao se na virtuelnom obilasku nekretnine.

Ova kompanija u cilju daljeg razvoja uz pomoć i podršku Fonda za inovativna preduzeća došla do je sredstava i zahvaljujući novim tehnologijama razvila uređaj koji skenira nekretninu, po čemu su prvi u svetu.

“Bili smo onako poprilično skeptični po pitanju toga da li uopšte želimo da uđemo u takvu vrstu finansiranja, međutim ono što smo vrlo brzo shvatili jeste da se tu ne radi samo o investiranju i kapitalnoj investiciji, tu se jednostavno radi o primanju i prodaji firme i prihvatanju jednog partnera koji je jako iskusan”, priča Igor Jović iz City expert-a.

U pokretanju ovog regionalnog programa učestvovao je i Fond za inovacionu delatnost.

“Praktično je ideja da preduzeća koja su već prošla kroz određene početne faze, mogu da kod fonda rizičnog kapitala zatraže dodatna sredstva, Fond na taj način ulazi u njihovu vlasničku strukturu sa idejom da u određeneom vremenskom periodu, kada ta preduzeća dodatno ojačaju, da ih praktično proda”, kaže Ivan Rakonjac iz Fonda za inovacionu delatnost.

U Ministarstvu privrede kažu da je ove godine opredeljeno 300 miliona dinara sredstava za inovativna preduzeća. Cilj je, kako kažu, da obezbede što više različitih izvora za finansiranje inovacija.

“Svesni smo da će dugoročno gledano, naš ekonomski rast i konkurencija i konkurentnost u velikoj meri, odradiit dva ključna faktora - ljudski kapital i tehnologija i zato obezbeđujemo svu ovu podršku”, rekao je ministar privrede Goran Knežević.

Ministar je dodao da se na ovaj način podstiču privrednici da kreativne ideje pretoče u delo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik