HETA prodaje nenaplativa potraživanja u BiH

Bez autora
Jul 04 2017

Loša banka bivše austrijske Hypo Alpe-Adria banke HETA namjerava prodati nenaplativa potraživanja u Bosni i Hercegovini. HETA do 10. jula prima prijave zainteresovanih investitora za otkup udjela u banjalučkoj firmi BORA, koja je u njenom 100-postotnom vlasništvu, te otkup potraživanja u postupku koji se službeno naziva "Bolero transakcija", a osim udjela obuhvata i portfelje i nekretnine. HETA AT i HETA BiH namjeravaju se osloboditi portfelja nenaplativih kreditnih potraživanja i/ili leasing potraživanja s ukupnom bruto izloženosti od oko 171 miliona eura koja proizilaze iz ugovora o zajmu i/ili leasingu. Potraživanja koja postoje od korporativnih, javnih i / ili maloprodajnih dužnika i (ili) nekretnine koje se nalaze u BiH, a koje su rezervirane na firmu Heta d.o.o. Sarajevo imaju ukupnu tržišnu vrijednost od oko 9 milona eura.

HETA prodaje nenaplativa potraživanja u BiHLoša banka bivše austrijske Hypo Alpe-Adria banke HETA namjerava prodati nenaplativa potraživanja u Bosni i Hercegovini.

HETA do 10. jula prima prijave zainteresovanih investitora za otkup udjela u banjalučkoj firmi BORA, koja je u njenom 100-postotnom vlasništvu, te otkup potraživanja u postupku koji se službeno naziva "Bolero transakcija", a osim udjela obuhvata i portfelje i nekretnine.

HETA AT i HETA BiH namjeravaju se osloboditi portfelja nenaplativih kreditnih potraživanja i/ili leasing potraživanja s ukupnom bruto izloženosti od oko 171 miliona eura koja proizilaze iz ugovora o zajmu i/ili leasingu.

Potraživanja koja postoje od korporativnih, javnih i / ili maloprodajnih dužnika i (ili) nekretnine koje se nalaze u BiH, a koje su rezervirane na firmu Heta d.o.o. Sarajevo imaju ukupnu tržišnu vrijednost od oko 9 milona eura.

U okviru firme BORA bruto potraživanja iznose 270 miliona eura, a agregirana tržišna vrijednost nekretnina je 8 miliona eura. Potraživanja su osigurana širokim rasponom nekretnina koje obuhvaćaju uglavnom komercijalne, industrijske i stambene nekretnine.

Predviđeno je da Bolero transakcija bude provedena u obliku kombinirane prodaje imovine u otvorenom, transparentnom i nediskriminirajućom prodajnom procesu, za koji se očekuje da bude zatvoren do kraja zadnjeg tromjesečja 2017.

Iako je jasna želja da HETA proda dionice, portfelje i nekretnine putem jedne transakcije jednom ponuđaču, dopušteno je i zasebno izražavanje interesa za pojedine dijelove. Odabrat će se komercijalno najbolja ponuda s povlaštenim postupkom koji se odnosi na ponude u vezi s 100-postotnom Bolero transakcijom.

Zainteresovani investitori dužni su da izraze interes za sudjelovanje u Bolero transakciji do 10. jula 2017. u pisanom elektroničkom obliku. Nakon primitka i ocjene njihove prijave, zainteresirane stranke će biti pozvane da sudjeluju u daljnjem postupku prodaje.

HETA je imenovala Deloitte kao finansijskog savjetnika za pomoć u Bolero transakciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik