Značajna podrška banaka privredi

Bez autora
Jul 04 2017

Banke u Crnoj Gori su za prvih pet mjeseci ove godine iskazale pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 15,5 miliona eura i dale značajnu kreditnu podršku privredi, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG). Savjet CBCG je danas sjednici usvojio izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike vrhovne monetarne institucije za april i maj ove godine u kojima je konstatovano da su njene aktivnosti realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada. Ukupna aktiva banaka na kraju maja iznosila je 3,9 milijardi eura, što je rast od 2,9 odsto u odnosu na kraj prošle godine, odnosno 12,2 odsto na godišnjem nivou. Ukupno odobreni krediti u prvih pet mjeseci ove godine povećani su 2,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na maj prošle godine viši 10,7 odsto, navodi se u saopštenju CBCG.

Značajna podrška banaka privrediBanke u Crnoj Gori su za prvih pet mjeseci ove godine iskazale pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 15,5 miliona eura i dale značajnu kreditnu podršku privredi, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Savjet CBCG je danas sjednici usvojio izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike vrhovne monetarne institucije za april i maj ove godine u kojima je konstatovano da su njene aktivnosti realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada.

„Ukupna aktiva banaka na kraju maja iznosila je 3,9 milijardi eura, što je rast od 2,9 odsto u odnosu na kraj prošle godine, odnosno 12,2 odsto na godišnjem nivou. Ukupno odobreni krediti u prvih pet mjeseci ove godine povećani su 2,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na maj prošle godine viši 10,7 odsto“, navodi se u saopštenju CBCG.

Članovi Savjeta su, kako se dodaje, posebno zadovoljni činjenicom da su banke u ovoj godini dale značajnu kreditnu podršku privredi.

„Prosječne ponderisane aktivne i pasivne kamatne stope nastavile su tendenciju pada, dok su kamatne stope na depozite stanovništva blago rasle u aprilu. Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite na kraju maja iznosila je 7,09 odsto, što je pad od 0,03 procentna poena u odnosu na kraj aprila“, precizira se u saopštenju.

Članovi Savjeta su ocijenili pozitivnim trendove koje karakterišu stanje javnih finansija, a odnose se na ostvarenje fiskalnog suficita u iznosu od 2,8 miliona eura u aprilu, kao i smanjenje izdataka budžeta u aprilu 18,2 odsto u odnosu na plan.

Na sjednici Savjeta je pohvaljeno i racionalno poslovanje CBCG, čiji su rashodi u prvih pet mjeseci ove godine devet odsto niži u odnosu na plan.

„Najveće uštede su ostvarene kod troškova zarada, otpremina i ostalih primanja zaposlenih, troškova službenih putovanja, kao i operativnih i drugih troškova poslovanja, u koje, između ostalih, spadaju troškovi telekomunikacijskih usluga, reprezentacije, konferencija i seminara“, kazali su iz CBCG.

Savjet je usvojio i Makroekonomski izvještaj CBCG za prvi kvartal, u kome je dat pregled najvažnih kretanja koja su u tom period karakterisala realni, fiskalni i finansijski sektor.

Prema raspoloživim statističkim podacima, većina sektora u privredi ostvarila je rast u jednogodišnjem uporednom periodu.

„Osim industrijske proizvodnje koja je zabilježila pad od 10,9 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, rast je registrovan u sektorima turizma, građevinarstva, šumarstva, vazdušnog i drumskog saobraćaja. Inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 2,7 odsto u martu, dok su potrošačke cijene, u odnosu na prethodni mjesec, porasle 0,1 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Iz CBCG su kazali da je u prvom kvartalu ove godini bankarski sektor bio stabilan, likvidan i solventan.

„Evidentiran je nastavak trenda pada loših kredita koji i dalje predstavljaju ranjivost bankarskog sektora, na individualnom nivou“, rekli su predstavnici CBCG.

Oni očekuju da će novi Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama dati doprinos daljem snižavanju nivoa nekvalitetnih kredita.

„Zabilježeno je povećanje deficita tekućeg računa u prvom kvartalu ove godine, u iznosu od 10,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je posljedica intenzivnih investicija, naročito u infrastrukturu“, navodi se u saopštenju.

Članovi Savjeta su razmotrili i, uz određene konstruktivne sugestije, usvojili radne verzije nacrta izmjena i dopuna zakona o bankama, o sanaciji banaka, kao i o finansijskom lizingu, faktoringu, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima.

Nakon usvajanja tih zakona, kako očekuju u CBCG, regulatorni okvir biće značajno unaprijeđen i usaglašen sa evropskim standardima i najboljom praksom.

Savjet je usvojio i dopune Odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama, čija je priprema inicirana sa ciljem ojačavanja regulatornih rješenja vezanih za restrukturiranje kredita prema novom Zakonu o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama.

Savjet je usvojio predlog mišljenja CBCG na Predlog fiskalne strategije Crne Gore za period do 2020. godine.

„Članovi Savjeta su podržali predložene mjere, navodeći da su iste pažljivo odabrane i kreirane, uz uvažavanje socijalnog i ukupnog ekonomskog segmenta i vođenje računa o konkuretnosti ekonomije“, navodi se u saopštenju.

U CBCG očekuju da će njihova implementacija imati pozitivne efekte na stanje javnih finansija, kao i na realni i eksterni sektor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik