Kapitalni remont Termoelektrane "Ugljevik"

Bez autora
Jul 05 2017

U Termoelektrani "Ugljevik" u toku je kapitalni remont koji će obuhvatiti i značajne investicione zahvate u vrijednosti od 40 miliona maraka, saopšteno je iz Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" /RiTE/. Nakon radova koje ćemo izvršiti u ovih 90 dana, očekujemo znatno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane, kao i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja, istakao je izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane u RiTe "Ugljevik" Milutin Tasovac. Prema njegovim riječima, puni pozitivni efekat ovih zahvata pokazaće se u narednim godinama. Termoelektrana je 1. jula izašla iz pogona i time je započeo kapitalni remont, koji će trajati 90 dana, a termoelektrana će u tom periodu biti veliko gradilište na kome će, osim radnika preduzeća, biti angažovano i 500 radnika drugih izvođačkih firmi.

Kapitalni remont Termoelektrane "Ugljevik"U Termoelektrani "Ugljevik" u toku je kapitalni remont koji će obuhvatiti i značajne investicione zahvate u vrijednosti od 40 miliona maraka, saopšteno je iz Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" /RiTE/.

"Nakon radova koje ćemo izvršiti u ovih 90 dana, očekujemo znatno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane, kao i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja", istakao je izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane u RiTe "Ugljevik" Milutin Tasovac.

Prema njegovim riječima, puni pozitivni efekat ovih zahvata pokazaće se u narednim godinama.

Termoelektrana je 1. jula izašla iz pogona i time je započeo kapitalni remont, koji će trajati 90 dana, a termoelektrana će u tom periodu biti veliko gradilište na kome će, osim radnika preduzeća, biti angažovano i 500 radnika drugih izvođačkih firmi.

Tasovac kaže da je kapitalni remont prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog od investicionih zahvata - rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane, čija izgradnja je nedavno počela.

"Vrijeme potrebno za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja je 90 dana, tako da u vrijeme redovnog godišnjeg remonta, koji traje znatno kraće, ne bi mogla biti završena. Vrijednost rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja je 9,5 miliona evra", navodi Tasovac.

Prema njegovim riječima, kapitalni remont izvodi se prvi put nakon 2010. godine i, osim rekonstrukcije elektrofiltera, predviđen je veliki obim investicionih zahvata na kotlovskom postrojenju.

Kao najvažnije među ovim radovima, on je izdvojio zamjenu međupregrijača pare, sa povećanom ogrevnom površinom, čija je vrijednost 5,4 miliona maraka.

Tasovac kaže da je posljednjih godina termoelektrana imala 13 neplaniranih zastoja zbog pucanja cijevi usljed abrazije na međupregrijačima pare.

On navodi da je veliki obim radova i na plafonu kotlovskog postrojenja, širmovskim pregrijačima pare, kao i u ložištu kotla u sve tri zone, nižoj, srednjoj i višoj.

"Kapitalni remont generatora, prvi nakon sedam godina, radiće se u skladu sa svim tehničkim zahtjevima, a naročita pažnja će se obratiti na sanaciju toplih mjesta na statorskom dijelu, kao i zamjenu oštećenih štapova namotaja generatora", najavio je Tasovac.

Prema njegovim riječima, biće izvršeni i veći zahvati na turbini, nakon realizacije nabavke vitalnih rezervnih djelova, čime je omogućena zamjena lopatica na 34. stepenu cilindra niskog pritiska, te 7. i 12. stepenu cilindra visokog pritiska, kao i kompletna zamjena zaptivanja cilindra niskog pritiska.

Remont će obuhvatiti i zahvate na ventilatorima dimnih gasova, kanale dimnog trakta, ugljenog praha, dozatore i dodavače uglja, a većina radova biće i na spoljnim i pomoćnim objektima termoelektrane.

Tasovac kaže da o veličini investicionih i remontnih zahvata u ovogodišnjem kapitalnom remotu govori njihova ukupna vrijednost od 40 miliona maraka i da su u termoelektrani obavljene opsežne pripreme kako bi se svi predviđeni radovi obavili u roku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik