Srbija deponija za zastarele klima-uređaje

Bez autora
Jul 05 2017

Prošle nedeljne EPS je upozorio da su tokom nekoliko najvrelijih dana klima-uređaji podigli potrošnju struje u Srbiji za čak 10 odsto. Stručnjaci tvrde da jedan od razloga za to i loš kvalitet uređaja koji se prodaju na tržištu. I u EU klima-uređaji su jedni od najvećih potrošača električne energije pa je, pre tri godine, izglasana regulativa koja ograničava plasman neefikasnih uređaja na tržište unije. Od 2013. uvedena je i nova klasifikacija koju prati uvođenje energetskih klasa (A+++, A++ i A+) dok je uvoz i prodaja uređaja klase niže od C (kod hlađenja) i A (kod grejanja) zabranjen. U Srbiji takva ograničenja ne postoje, na tržištu je više od sto različitih modela klima-uređaja, a među njima mnogo „no nejm” brendova, starih modela koji su u EU izbačeni iz prodaje. Iako jeftiniji, ovi uređaji su veći potrošači struje ali, zbog niske kupovne moći, potrošači se najčešće opredeljuju upravo za njih. Miro Nović iz „Eko klima servisa” uveren je da je balkansko tržište, poslednjih godina postalo deponija za čišćenje zaliha iz evropskih magacina, isto kao što je svojevremeno bilo sa automobilima.

Srbija deponija za zastarele klima-uređajeProšle nedeljne EPS je upozorio da su tokom nekoliko najvrelijih dana klima-uređaji podigli potrošnju struje u Srbiji za čak 10 odsto. Stručnjaci tvrde da jedan od razloga za to i loš kvalitet uređaja koji se prodaju na tržištu.

I u EU klima-uređaji su jedni od najvećih potrošača električne energije pa je, pre tri godine, izglasana regulativa koja ograničava plasman neefikasnih uređaja na tržište unije. Od 2013. uvedena je i nova klasifikacija koju prati uvođenje energetskih klasa (A+++, A++ i A+) dok je uvoz i prodaja uređaja klase niže od C (kod hlađenja) i A (kod grejanja) zabranjen.

U Srbiji takva ograničenja ne postoje, na tržištu je više od sto različitih modela klima-uređaja, a među njima mnogo „no nejm” brendova, starih modela koji su u EU izbačeni iz prodaje. Iako jeftiniji, ovi uređaji su veći potrošači struje ali, zbog niske kupovne moći, potrošači se najčešće opredeljuju upravo za njih. Miro Nović iz „Eko klima servisa” uveren je da je balkansko tržište, poslednjih godina postalo deponija za čišćenje zaliha iz evropskih magacina, isto kao što je svojevremeno bilo sa automobilima. Tako se u prodaji i dalje mogu naći i uređaji energetske klase E (i to ne samo nepoznatih proizvođača) koji troše značajno više električne energije. Ali, dodaje, i nekvalitetne klime koje na akcijama koštaju 20.000 dinara. Naš sagovornik tvrdi da je nemoguće za taj novac dobiti dugotrajan i dobar proizvod. Kaže, „to bi bilo isto da vam neko nudi hleb po ceni od 10 dinara”.

– Potrošači često kupuju lošije modele jer žele da uštede. Ako je uređaj jeftiniji i za 2.000 dinara izabraće njega, ne znajući da će ih struja, zbog takovog izbora, koštati najmanje 7.000 dinara skuplje na godišnjem nivou – objašnjava naš sagovornik.

Prema istraživanju „Politikinog” Potrošača bolji modeli, to jest klime energetske klase A, skuplji su u proseku za 30 do 40 evra od onih iz niže klase. One troše kilovat na sat prilikom hlađenja i dugoročno štede struju i smanjuju račune. Njihova potrošnja za 30 odsto je manja u odnosu na, recimo, C klasu. Nović ističe da će početnu razliku u ceni kupac nadoknaditi već u prvoj godini upotrebe. Zbog toga je, ističe, važno savetovati kupce da se opredele isključivo za klime energetske A klase (ili A++) sa ekološkim gasom R-410. To su, prilikom izbora, možda najznačajnije stavke. Takođe je važno da odaberu pravu veličinu na osnovu kvadrature koju žele da ohlade (ili zagreju)

– Preporuke proizvođača odnose se na novogradnju. Ovo treba uzeti u obzir posebno kada ugrađuju klimu u stan sa visokim plafonima. Tada je, zbog gotovo duplo veće površine, potrebno izabrati veću jedinicu – objašnjava naš sagovornik. Upozorava kupce i da prilikom montaže odaberu ovlašćene servisere. Time stiču pravo na najmanje dve godine besplatnog servisiranja. U suprotnom, gube pravo na pogodnosti iz garancije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik