Primeniti što pre evropske standarde u oblasti ekologije

Bez autora
Jul 06 2017

Ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da će našoj zemlji za primenu evropskih ekoloških standarda biti potrebno približno 15 milijardi evra, upozorivši na to da za dostizanje tih standarda treba utvrditi razumne rokove. Trivan je u Skupštini Srbije, na sastanku Pregovaračke grupe 27 sa organizacijama civilnog društva u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, naglasio da se u međunarodnoj zajednici cene napori i rezultati koje smo postigli u toj oblasti proteklih godina. On je dodao da naša zemlja u oblasti zaštite životne sredine može da napravi snažan ne samo praktični, već i politički iskorak, što će i učiniti. Srbija u tome može da računa na pomoć susednih zemalja regiona, koje su spremne na to da joj prenesu iskustva, ukazao je ministar i naglasio da je najvažnije u kom roku ćemo ispregovarati primenu evropskih ekoloških standarda, kao i kako doći do novca za to. Rokovi treba da budu što duži da bismo ih dostigli, a ako budemo zacrtali kraće rokove koji nisu realni, nećemo životnu sredinu dovesti u red, niti ćemo ispuniti obaveze prema EU, tako da ćemo doći u situaciju da plaćamo penale, objasnio je Trivan.

Primeniti što pre evropske standarde u oblasti ekologijeMinistar za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da će našoj zemlji za primenu evropskih ekoloških standarda biti potrebno približno 15 milijardi evra, upozorivši na to da za dostizanje tih standarda treba utvrditi razumne rokove.

Trivan je u Skupštini Srbije, na sastanku Pregovaračke grupe 27 sa organizacijama civilnog društva u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, naglasio da se u međunarodnoj zajednici cene napori i rezultati koje smo postigli u toj oblasti proteklih godina.

On je dodao da naša zemlja u oblasti zaštite životne sredine može da napravi snažan ne samo praktični, već i politički iskorak, što će i učiniti.

Srbija u tome može da računa na pomoć susednih zemalja regiona, koje su spremne na to da joj prenesu iskustva, ukazao je ministar i naglasio da je najvažnije u kom roku ćemo ispregovarati primenu evropskih ekoloških standarda, kao i kako doći do novca za to.

Rokovi treba da budu što duži da bismo ih dostigli, a ako budemo zacrtali kraće rokove koji nisu realni, nećemo životnu sredinu dovesti u red, niti ćemo ispuniti obaveze prema EU, tako da ćemo doći u situaciju da plaćamo penale, objasnio je Trivan.

Koordinator Radne grupe Konventa za Poglavlje 27 Nataša Đereg upozorila je na to da Srbija više uopšte nema vremena za gubljenje u primeni usvojenih zakona i standarda u oblasti životne sredine i za podizanje nivoa krivično-pravne zaštite.

Prema njenim rečima, nevladine organizacije koje čine Konvent o EU zalažu se za to da se uvede stroži inspekcijski nadzor i kaznena politika, da se otvori i podrži rad Zelenog fonda i da se u toj oblasti ne smanjuje broj zaposlenih, već da se u javnoj administraciji njihov broj poveća, naročito na lokalu.

Šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 Stana Božović ukazala je na to da će do kraja 2018. godine ova grupa biti u obavezi da pripremi 94 pravna akta, kako bi se nacionalno zakonodavstvo u oblasti životne sredine uskladilo sa EU.

Generalni stav Evropske komisije o tranzicionom periodu biće poznat nakon podnošenja pregovaračke pozicije, ali su Srbija i Pregovaračka grupa dobili pohvale za posvećenost i znanja u dosadašnjoj pripremi pregovora u Poglavlju 27, napomenula je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik