Srbija ulaže 16 milijardi evra u infrastrukturno povezivanje

Bez autora
Jul 09 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je vrednost tekućih i planiranih ulaganja u infrastrukturu u Srbiji približno 16 milijardi evra.Mihajlović je navela da je Srbija, po ulaganjima, centar za regionalne infrastrukturne projekte, koji je sve više povezuju sa Evropom. Prema njenim rečima, zbog toga je važan ugovor o Transportnoj zajednici, koje će sve zemlje regiona potpisati na Samitu zemalja zapadnog Balkana, koji se održava 12. jula u Trstu.

Srbija ulaže 16 milijardi evra u infrastrukturno povezivanjePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je vrednost tekućih i planiranih ulaganja u infrastrukturu u Srbiji približno 16 milijardi evra.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da je Srbija, po ulaganjima, centar za regionalne infrastrukturne projekte, koji je sve više povezuju sa Evropom.

Prema njenim rečima, zbog toga je važan ugovor o Transportnoj zajednici, koje će sve zemlje regiona potpisati na Samitu zemalja zapadnog Balkana, koji se održava 12. jula u Trstu.

Ona je istakla da će Transportna zajednica uspostaviti jedinstveno transportno tržište regiona, koje treba da umnogome olakša kako poslovanje, tako i normalan život.

Za Srbiju je, kako je ocenila, važno da se sa Evropom i regionom povezuje infrastrukturno – koridorima 10 i 11, prugom Beograd–Budimpešta, autoputem mira Niš–Merdare–Priština ili autoputem do Sarajeva, jer svaka od tih konekcija donosi nove investicije i radna mesta.

Mihajlović je naglasila i da će Srbija na samitu u Trstu insistirati na tome da se uklone i nefizičke barijere na granicama, jer je, pored gradnje modernih saobraćajnica, od velikog značaja da na granicama nema zastoja i da protok bude brži i efikasniji.

Ona je podvukla da je tokom leta znatno povećan broj putnika na našim putevima, dodavši da samo na Koridoru 10 ima četiri miliona vozila više nego prošle godine.

Iz tog razloga apelujem na sve vozače da budu oprezni i da ne dozvole da zbog njih stradaju drugi, pre svega da nam deca budu bezbedna, poručila je Mihajlović.

Ali, kako je napomenula, da bismo ispunili zadatak koji smo postavili, a to je da nijedno dete ne pogine u saobraćaju do 2020. godine, moramo da posebno vodimo računa o bezbednosti vozača, i da decu u školama učimo o bezbednosti saobraćaja.

Mihajlović je, govoreći o investicijama, najavila da se danas na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu otvaraju novi terminali, koji će podići kapacitet te vazdušne luke na 7,5 miliona putnika godišnje, dva miliona više nego danas.

Beogradski aerodrom je po broju putnika najbrže rastući aerodrom u ovom delu Evrope, ali potrebna su nam konstantna ulaganja, jer planiramo da za 25 godina njegov kapacitet bude takav da može da primi 17 miliona putnika, rekla je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik