Pažljivo kreirane mjere fiskalne konsolidacije

Bez autora
Jul 09 2017

Mjere fiskalne konsolidacije su adekvatno i pažljivo kreirane i njima se postiže balans između pozitivnih uticaja u pravcu smanjenja fiskalnih rizika i negativnog uticaja na agregatnu tražnju i standard stanovništva, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost. Savjet je, kako su saopštili njegovi predstavnici, ocijenio da će najavljene mjere fiskalne konsolidacije imati snažan uticaj na očekivani rast do kraja godine. Teret fiskalne konsolidacije raspoređen je na privredu, stanovništvo i državnu administraciju, a uštedu koja se postiže u visini od 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednom trogodišnjem periodu su pozitivno ocijenile relevantne finansijske institucije, navodi se u saopštenju. Savjet je zaključio da je, prilikom sprovođenja najavljenih mjera fiskalne konsolidacije, neophodno voditi računa o riziku potencijalnog rasta sive ekonomije, te je stoga neophodno nastaviti sa aktivnosti na njenom daljem suzbijanju.

Pažljivo kreirane mjere fiskalne konsolidacijeMjere fiskalne konsolidacije su adekvatno i pažljivo kreirane i njima se postiže balans između pozitivnih uticaja u pravcu smanjenja fiskalnih rizika i negativnog uticaja na agregatnu tražnju i standard stanovništva, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Savjet je, kako su saopštili njegovi predstavnici, ocijenio da će najavljene mjere fiskalne konsolidacije imati snažan uticaj na očekivani rast do kraja godine.

“Teret fiskalne konsolidacije raspoređen je na privredu, stanovništvo i državnu administraciju, a uštedu koja se postiže u visini od 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednom trogodišnjem periodu su pozitivno ocijenile relevantne finansijske institucije”, navodi se u saopštenju.

Savjet je zaključio da je, prilikom sprovođenja najavljenih mjera fiskalne konsolidacije, neophodno voditi računa o riziku potencijalnog rasta sive ekonomije, te je stoga neophodno nastaviti sa aktivnosti na njenom daljem suzbijanju.

“Što se domaćeg makroekonomskog okruženja tiče, crnogorska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine ostvarila realni ekonomski rast od 3,2 odsto, prema procjeni Monstata. Konstatovano je da su sektori građevinarstva i turizma imali dominantno pozitivan uticaj na ostvareni rast”, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici razmatrano je stanje finansijske stabilnosti za prvi kvartal. U okviru te analize razmatrani su uticaji iz međunarodnog i domaćeg makroekonomskog okruženja, kao i iz finansijskog sektora, uključujuči rizike i potencijalne ranjivosti koji mogu imati posljedice po sistemsku stabilnost.

“U prvom kvartalu ove godine nastavljen je umjeren ekonomski rast u zemljama eurozone, te da je ovo četvrta godina zaredom da su kvartalne stope rasta BDP-a pozitivne”, precizirali su iz Savjeta.

Što se tiče ostalih uticajnih ekonomije, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina bilježe snažniji ekonomski rast u prvom kvartalu, dok Rusija izlazi iz recesije, ostvarivši rast od 0,3 odsto u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu, nakon sedam uzastopnih kvartala u kojima je zabilježen pad.

“U skladu sa ovim trendovima, Evropska centralna banka (ECB) je zadržala isti nivo kamatnih stopa, dok je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) povećala referentnu kamatnu stopu, što, u budućnosti, može uticati na rast vrijednosti EURIBOR-a, koji je još u zoni minusa”, rekli su iz Savjeta.

Kada se govori o stanju u finansijskom sektoru, indikatori stabilnosti i kvaliteta poslovanja na bankarskom, tržištu osiguranja i kapitala su pozitivni i bilježe pozitivne tendencije.

“Na osnovu analize uticaja međunarodnih i domaćih faktora na stanje ukupne privredne stabilnosti, sa posebnim akcentom na stabilnost finansijskog sistema, Savjet je zaključio da su prisutni pozitivni trendovi, ali da su pojedini rizici i dalje izraženi. Finansijski sistem je ocjenjen stabilno”, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik