Sberbank sam kupio dionice Mercatora; drugih ponuda na dražbi nije bilo

Bez autora
Jul 09 2017

Sberbank Russia u petak je na aukciji sama kupila 18,53 posto dionica Mercatora, po početnoj cijeni od 40,6 milijuna eura, a riječ je o dionicama što ih je na temelju založnog prava za kredite dane Agrokoru ruska banka zaplijenila od tvrtke Akrokor Investment AG sa sjedištem u Nizozemskoj, koja je u stopostotnom vlasništvu Ivice Todorića. Na dražbu se nije prijavio nijedan zainteresirani kupac pa je krovna banka ruske skupine Sberbank kupila 18,53 posto dionica Mercatora, objavili su slovenski mediji. To se i očekivalo jer je Sberbanka za manje od petine dionica slovenskoga trgovačkog lanca tražila 40,6 milijuna eura, što mogućim investitorima ne bi dalo upravljačka prava s obzirom na to da gotovo 70 posto vlasništva ostaje u koncernu Agrokoru, koji je kupio Mercator 2014. godine za gotovo pola milijarde eura.

Sberbank sam kupio dionice Mercatora; drugih ponuda na dražbi nije biloSberbank Russia u petak je na aukciji sama kupila 18,53 posto dionica Mercatora, po početnoj cijeni od 40,6 milijuna eura, a riječ je o dionicama što ih je na temelju založnog prava za kredite dane Agrokoru ruska banka zaplijenila od tvrtke Akrokor Investment AG sa sjedištem u Nizozemskoj, koja je u stopostotnom vlasništvu Ivice Todorića.

Na dražbu se nije prijavio nijedan zainteresirani kupac pa je krovna banka ruske skupine Sberbank kupila 18,53 posto dionica Mercatora, objavili su slovenski mediji.

To se, prema pisanju poslovnog lista "Finance", i očekivalo jer je Sberbanka za manje od petine dionica slovenskoga trgovačkog lanca tražila 40,6 milijuna eura, što mogućim investitorima ne bi dalo upravljačka prava s obzirom na to da gotovo 70 posto vlasništva ostaje u koncernu Agrokoru, koji je kupio Mercator 2014. godine za gotovo pola milijarde eura.

Ruska državna banka, koja je i jedan od većih kreditora Agrokora, navela je u petak u priopćenju za javnost u povodu dražbe u Ljubljani kako je svjesna važnosti Mercatora za slovensko gospodarstva te da će raditi u interesu te tvrtke.

Na vrhuncu dužničke krize Agrokora prije nekoliko mjeseci slovenske su vlasti kontaktirale s ruskima kako bi ih upozorile na moguće negativne posljedice u slučaju financijskog sloma Agrokora, koji je vlasnik slovenskoga trgovačkog lanca, a s obzirom na važnost Mercatora za slovensko gospodarstvo i činjenicu da bi u slučaju stečaja samo u Sloveniji bez posla ostalo više od deset tisuća ljudi.

Na to je slovenski premijer Miro Cerar prije mjesec dana osobno pismom upozorio ruskog premijera Dmitrija Medvedjeva, a s ruskim vjerovnicima Agrokora i Mercatora kontaktirao je i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji očekuje da će sanacija Agrokora teći pozitivnim smjerom, što je dobro i za Mercator.

Slovenski mediji najavljivali su da u današnjoj dražbi neće sudjelovati slovenska država ni neki od državnih fondova.

Poslovni list "Finance" tako je najavio da će nešto manje od petine dionica Mercatora po svoj prilici kupiti jedna od tvrtaka u vlasništvu Sberbanke, koja je zapljenom Todorićevih dionica namjeravala pokriti dio potencijalnog gubitka od ukupno 1,1 milijardu eura kredita, koliko je odobreno koncernu Agrokoru.

Koncern Agrokor u najvećemu slovenskom trgovačkom lancu, koji je kupio 2014. godine, po službenim podatcima, sada ima 69,5 posto vlasničkog udjela, a još oko 10 posto u vlasništvu je hrvatskih mirovinskih fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik