Dug bankama raste, krediti najčešći za opštu potrošnju

Bez autora
Jul 09 2017

Stanovnici RS bili su na kraju marta ove godine bankama dužni 2,655 milijardi maraka, što je za dva odsto ili oko 44 miliona više u odnosu na kraj 2016. godine. Prema podacima iz najnovijeg izvještaja o stanju u bankarskom sektoru, koji je objavila Agencija za bankarstvo RS, na dugoročne kredite se odnosi 87 odsto, a na kratkoročne 13 odsto duga. Građani su se najviše zaduživali za opštu potrošnju i na te zajmove se odnosi 1,935 milijardi KM. Zaduženost na osnovu te vrste kredita porasla je za 41,90 miliona u odnosu na kraj 2016. godine. U kreditima za opštu potrošnju najveće učešće imaju nenamjenski gotovinski krediti, čija je vrijednost na kraju marta iznosila 1,665 milijardi, dok je dug na osnovu kartica i prekoračenja na računima bio 167,70 miliona KM. Podaci Agencije za bankarstvo pokazuju da je stanovništvo za kupovinu robe široke potrošnje, automobila, hartija od vrijednosti i na osnovu lombardnih kredita na kraju marta bilo zaduženo 65,60 miliona KM.

Dug bankama raste, krediti najčešći za opštu potrošnjuStanovnici RS bili su na kraju marta ove godine bankama dužni 2,655 milijardi maraka, što je za dva odsto ili oko 44 miliona više u odnosu na kraj 2016. godine.

Prema podacima iz najnovijeg izvještaja o stanju u bankarskom sektoru, koji je objavila Agencija za bankarstvo RS, na dugoročne kredite se odnosi 87 odsto, a na kratkoročne 13 odsto duga.

Građani su se najviše zaduživali za opštu potrošnju i na te zajmove se odnosi 1,935 milijardi KM. Zaduženost na osnovu te vrste kredita porasla je za 41,90 miliona u odnosu na kraj 2016. godine.

U kreditima za opštu potrošnju najveće učešće imaju nenamjenski gotovinski krediti, čija je vrijednost na kraju marta iznosila 1,665 milijardi, dok je dug na osnovu kartica i prekoračenja na računima bio 167,70 miliona KM. Podaci Agencije za bankarstvo pokazuju da je stanovništvo za kupovinu robe široke potrošnje, automobila, hartija od vrijednosti i na osnovu lombardnih kredita na kraju marta bilo zaduženo 65,60 miliona KM.

- Ovi krediti imaju trend pada od devet odsto u odnosu na kraj 2016. godine - naveli su u Agenciji za bankarstvo.

Na ostale kredite za opštu potrošnju koji nemaju određenu namjenu otpada 36,70 miliona KM i oni bilježe rast od dva odsto u odnosu na kraj 2016. godine.

Na stambene kredite otpada 577,70 miliona KM i oni imaju stopu pada od tri odsto u odnosu na kraj decembra 2016. godine, kada su težili 576,50 miliona.

Kreditiranje za finansiranje obavljanja djelatnosti građana i dalje je relativno malo zastupljeno. Ovi zajmovi su na kraju marta težili 142 miliona KM i imaju blagi rast od jedan odsto u odnosu na kraj 2016. godine.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac je rekao da će biti nastavljen trend rasta zaduženosti stanovništva, jer je društvo postalo potrošačko i vrlo rado prihvata ono što mu se nameće.

- To je potrošnja po bilo kom osnovu, na bilo koji način i pod bilo kojim uslovima. U posljednje vrijeme sve više je prisutno kartično plaćanje i zaduživanja za kupovinu robe široke potrošnje, pa čak i za hranu. Pojedina istraživanja pokazuju da se stanovnici rado zadužuju iako imaju dovoljno novca na računu. Ako bismo ušli u dublju analizu našli bismo i situaciju da ima i onih koji se zadužuju za isti iznos novca koji imaju na svom tekućem računu. Oni cijene da je to za njih dobra i povoljna pozicija, iako kamatna stopa i prateći troškovi ne govore u prilog tome. To je pogrešna percepcija - kazao je Radivojac i dodao da novac kao roba u svijesti stanovnika RS ne zauzima odgovarajuće mjesto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik