U Sloveniji plaćaju 1.545 evra, kod nas 656 evra

Bez autora
Jul 11 2017

Radna snaga u automobilskoj industriji Centralne i Južne Evrope postaje sve skuplja. Najveći rast plata zabeležen je u Mađarskoj od deset odsto, a najmanji rast u Sloveniji i Srbiji od tek jednog procenta, rezultati su jednog istraživanja.Taj rast registrovan je u prvom polugođu 2017. godine u odnosu na prošlogodišnji prosek plata u automobilskoj industriji tog regiona, prema podacima koje je prikupio slovački portal Paylab. Prosečna mesečna bruto plata u automobilskoj industriji regiona kreće se u rasponu od 1.545 evra u Sloveniji do 656 evra u Srbiji.

U Sloveniji plaćaju 1.545 evra, kod nas 656 evraRadna snaga u automobilskoj industriji Centralne i Južne Evrope postaje sve skuplja.

Najveći rast plata zabeležen je u Mađarskoj od deset odsto, a najmanji rast u Sloveniji i Srbiji od tek jednog procenta, rezultati su jednog istraživanja.

Taj rast registrovan je u prvom polugođu 2017. godine u odnosu na prošlogodišnji prosek plata u automobilskoj industriji tog regiona, prema podacima koje je prikupio slovački portal Paylab. 

Prosečna mesečna bruto plata u automobilskoj industriji regiona kreće se u rasponu od 1.545 evra u Sloveniji do 656 evra u Srbiji. 

U Mađarskoj plata iznosi 1.209 evra, u Slovačkoj 1.218 evra, u Češkoj 1.293 evra, a u Hrvatskoj 1.013 evra, navodi se u analizi. 

Češka i Slovačka su dva najveća proizvođača automobila u tom regionu, sa godišnjom proizvodnjom koja premašuje broj od milion vozila u svakoj zemlji pojedinačno, dok susedi - Poljska i Mađarska - proizvode tek polovinu njihove godišnje proizvodnje. 

U Centralnoj Evropi koja je, u poslednjih nekoliko godina, postala važan proizvođač motornih vozila, pošto je jeftinom radnom snagom privukla automobilske kompanije, evidentno je da se pojačava pritisak za povećanje plata, ali su obučeni radnici u tom regionu i dalje znatno jeftiniji od jednako kvalifikovanog osoblja u Zapadnoj Evropi, ocenjuje Paylab.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik