Zvanično zatražen stečaj 'Robnih rezervi RS-a'

Bez autora
Jul 12 2017

U Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci danas je održano ročište za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad javnim preduzećem "Robne rezerve Republike Srpske". Predstečajna upravnica "Robnih rezervi RS-a" Dosta Baraković predložila je da se otvori stečaj u ovom preduzeću, jer, kako je navela, ono nema nikakvih uslova za nastavak poslovanja, a žiroračun im je blokiran više od 60 dana. Okružni privredni sud će u roku od tri dana donijeti odluku hoće li biti pokrenut stečajni postupak, što je 9. marta zatražio direktor "Robnih rezervi" Mirko Marčeta zbog nemogućnosti isplate dugovanja. Dugovi su veći od kapitala ovog javnog preduzeća koje je trebalo da intervenira u slučaju poremećaja cijena na tržištu i da omogući snabdijevanje građana RS-a u slučaju elementarnih nepogoda.

Zvanično zatražen stečaj 'Robnih rezervi RS-a'U Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci danas je održano ročište za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad javnim preduzećem "Robne rezerve Republike Srpske".

Predstečajna upravnica "Robnih rezervi RS-a" Dosta Baraković predložila je da se otvori stečaj u ovom preduzeću, jer, kako je navela, ono nema nikakvih uslova za nastavak poslovanja, a žiroračun im je blokiran više od 60 dana.  

Okružni privredni sud će u roku od tri dana donijeti odluku hoće li biti pokrenut stečajni postupak, što je 9. marta zatražio direktor "Robnih rezervi" Mirko Marčeta zbog nemogućnosti isplate dugovanja.  

Dugovi su veći od kapitala ovog javnog preduzeća koje je trebalo da intervenira u slučaju poremećaja cijena na tržištu i da omogući snabdijevanje građana RS-a u slučaju elementarnih nepogoda.

-Obaveze Robnih rezervi RS-a su za oko devet miliona KM veće od kapitala preduzeća što je jedan od uslova za otvaranje stečaja - rekla je Baraković i podsjetila da je preduzeće u protekle dvije godine, kao i u ovoj godini, poslovalo s gubitkom i da je prezaduženo.

Gubitak u 2015. iznosio je 2,8 miliona KM, u 2016. je bio 12,9 miliona KM, dok je u ovoj godini minus oko 268.000 KM. Kratkoročne obaveze Robnih rezervi iznose 34 miliona KM i stigle su na naplatu.

"Robne rezerve“ imaju i dug od oko 9,4 miliona KM za PDV prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koja je pokrenula prinudnu naplatu svojih potraživanja.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je još lani upozorila na brojne dugove "Robnih rezervi“, na nerealizirane ugovore s "Farmlandom“ iz Nove Topole kod Gradiške i da je "zrela“ situacija za stečaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik