Gde na odmor u Srbiji?

Bez autora
Jul 13 2017

Letnja turistička sezona je u punom jeku, a do sada je domaćim turistima za odmor u srpskim banjama i planinama podeljeno 67.000 vaučera. Interesovanje za obilazak domaćih turističkih destinacija je ove godine duplo veće u odnosu na prethodnu, te je Ministarstvo obezbedilo dodatnih 20.000 vaučera koji će biti podeljeni početkom avgusta. Ukoliko planirate da svoj odmor, vikend ili pak jedan dan provedete na nekoj od interesantnih destinacija unutar granica Srbije, dobra vest je da u gotovo svakom delu zemlje možete pronaći mesto koje može odgovarati vašim afinitetima i ukusima. Bilo da ste ljubitelj urbanih sredina, čistog planinskog vazduha i spektakularne prirode ili vas interesuju kulturno - istorijske lokacije, svoj idealni kutak možete pronaći gde god da se zaputite.

Gde na odmor u Srbiji?Letnja turistička sezona je u punom jeku, a do sada je domaćim turistima za odmor u srpskim banjama i planinama podeljeno 67.000 vaučera. Interesovanje za obilazak domaćih turističkih destinacija je ove godine duplo veće u odnosu na prethodnu, te je Ministarstvo obezbedilo dodatnih 20.000 vaučera koji će biti podeljeni početkom avgusta.

Ukoliko planirate da svoj odmor, vikend ili pak jedan dan provedete na nekoj od interesantnih destinacija unutar granica Srbije, dobra vest je da u gotovo svakom delu zemlje možete pronaći mesto koje može odgovarati vašim afinitetima i ukusima. Bilo da ste ljubitelj urbanih sredina, čistog planinskog vazduha i spektakularne prirode ili vas interesuju kulturno - istorijske lokacije, svoj idealni kutak možete pronaći gde god da se zaputite.

Severna Srbija

Severno od Dunava, domaći i inostrani turisti mogu u uživati na brojnim mestima i posetiti više različitih lokacija kako bi upotpunili svoj odmor. Pored nezaobilaznog Novog Sada, za koji često možemo čuti da je jedan od najlepših gradova u Srbiji, Vojvodina nudi još dosta turističkih sadržaja koji će vas zasigurno oduševiti. Pa tako na primer, poseta Fruškoj gori i odmor u netaknutoj prirodi je prva preporuka koju možemo čuti od turista koji su ovde već boravili. Pored odmora, na ovoj planini možete posetiti i brojne manastire, starih i po nekoliko vekova. Ukoliko pak želite da se rashladite, svratite u obližnje mesto Vrdnik, gde se možete okupati u toploj mineralnoj vodi i probati neko od čuvenih fruškogorskih vina. Ljubitelji prirode na krajnjem severu mogu posetiti i Palićko jezero, gde takođe u jedinstvenom ambijentu mogu uživati u odličnoj vinskoj ponudi okolnih vinarija i vinskih podruma.  Za one koji žele da se udalje od svakodnevne gradske buke, mir i spokoj mogu pronaći na nekom od mnogobrojnih salaša i degustirati neke od fantastičkih gastronomskih specijaliteta. Vojvodina takođe nudi i brojne kulturno-istorijske sadržaje koje svakako vredi posetiti. Među njima se posebno izdvaja dvorac Dunđerski koji definitivno pripada redu najromantičnijih mesta u Vojvodini, a koje u letnjem periodu privlači veliki broj posetilaca.

Južna Srbija

Jug Srbije nudi pregršt interesantnih i uzbudljivih mesta za nezaboravan provod i odmor. Pored uživanja u specijalitetima sa roštilja, na jugu Srbije možete posetiti prelepe gradove, banje, planine i spomenike prirode, koji privlače sve veći broj inostranih turista. Ukoliko do sada niste imali priliku da posetite Niš, možda je ovo leto pravi trenutak da to učinite, jer pored prelepe tvrđave na obali Nišave, gradskog keja i sjajno uređenog centra grada, ovde možete posetiti i važne kulturno-istorijske spomenike, koji svedoče o burnoj prošlosti na ovim krajevima. Pored toga, tu su Niška, Soko i Prolom banja za one koji žele da odmaraju na svežem banjskom vazduhu i njihovim lekovitim i termalnim izvorima. Takođe, jug Srbije je poslednjih nekoliko godina postao značajna turistička ruta zahvaljujući jedinstvenom čudu prirode - Đavoljoj varoši, koja u ove krajeve dovodi ljude iz najrazličitijih krajeva sveta. Tu su i ostaci srednjevekovnog grada Magliča i Dolina jorgovana koje su izuzetno interesantne turistima. Na jugoistoku možete posetiti i čuveno Vlasinsko jezero, gde možete uživati u pogledu na plutajuća ostrva koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera, u čemu leži njegova specifičnost. Naravno, ljubitelji čistog planinskog se mogu opredeliti za neke od najepših i najposećenijih domaćih planina kao što su Kopaonik ili Stara planina, koje svojom bogatom turističkom ponudom mogu u potpunosti zadovoljiti ukuse i najzahtevnijih turista.

Istočna Srbija

Istočna Srbija takođe ne zaostaje u bogatoj turističkoj ponudi u odnosu na ostale predele naše zemlje, jer je ispunjena velikim brojem prirodnih i kulturno - istorijskih znamenitosti. Kada govorimo o prirodnim lepotama, ovde zaista možete uživati u sjajnim pejzažima na gotovo svakom koraku. Izvor reke Mlave je naročito posećen u letnjim mesecima, kada se mnogobrojni posetioci osvežavaju kupanjem u čuvenom Ždrelu. Veći broj turista se opredeljuje za Srebrno jezero, gde je razvijena turistička ponuda pa možete uživati u brojnim sadržajima koji se ovde organizuju. U poslednjih nekoliko godina sve veću pažnju domaćih turista pridobija i Krupajsko vrelo, na čiju lepotu definitivno niko ne ostaje ravnodušan. Međutim, tu nije kraj liste destinacija koje nudi ovaj deo Srbije. Nacionalni park Đerdap, koji se nalazi se u severoistočnom delu Srbije, na samoj granici sa Rumunijom, predstavlja najveći Nacionalni park u Srbiji na čijoj se teritoriji nalazi preko 43 strogo zaštićenih vrsta životinja, kao i 124 zaštićenih vrsta biljaka. U neposrednoj blizini parka se nalazi i nadaleko poznata tvrđava Golubac, za koju se vezuju mnoge legende ovog kraja.Ljubitelji istorije i kulture mogu posetiti arheološka nalazišta Viminacijum, Lepenski vir ili Felix Romulianu, pa možemo slobodno reći da ovaj kraj obiluje značajnim istorijskim lokalitetima. Takođe, u Istočnoj Srbiji možete posetiti Zaječar i Negotin sa svim okolnim mestima koja nude različite sadržaje za svaki tip turista. Ljubitelji prirode mogu planinariti na Rtnju ili Suvoj planini, uživati na obalama borskog jezera ili posetiti neke od mnogobrojnih srednjevekovnih manastira koji se nalaze u blizini.

Zapadna Srbija

Ukoliko se odlučite za Zapadnu Srbiju, teško da ćete se zadržati na jednom mestu. Pored Zlatibora, čije prirodne lepote, hrana i ostali sadržaji godinama privlače domaće i inostrane turiste, Zapadna Srbija u svojoj ponudi ima još mnogo drugih destinacija na kojima se možete podjednako dobro provesti i doživeti drugačija iskustva. Pa tako kao planina Zlatar predstavlja idealno mesto za odmor, čiji će vas pejzaži sa čistim jezerom potpuno oduševiti. Ljubitelji adrenalina se mogu opredeliti za planinarenje na Divčibarama,Goliji ili Tari, uz nezaobilazan rafting. Osim toga, u ovom kraju se svake godine održava i Drinska regata, što može biti još jedno nezaboravno iskustvo za sve posetioce. Mokra Gora je takođe nezaobilazna tačka na putovanju kroz ovaj deo naše zemlje, gde ne smete propustiti putovanje muzejskom železnicom ''Nostalgija'' koja vozi strmim stranama Šargana i kanjonom Rzava, sve do Drine, što predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju. Na brdu Mećavnik se nalazi i nadaleko poznat Drvengrad, naselje tradicionalnih drvenih zdanja i visokog komfora za čiju je izgradnju zaslužan režiser Emir Kusturica. Takođe, u ovom delu Srbije se nalazi i specijalni rezervat prirode Uvac, koji možete videti na gotovo svakom turističkom flajeru na kom se promovišu prirodne lepote Srbije. I na kraju, tu je i najživopisnija klisura Srbiji , Ovčarsko - kablarska klisura, na čijem se području nalaze brojni manastiri, predivni restorani i netaktnuta priroda koja će vas ostaviti bez daha.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik