Veliki potencijal Srbije u sektoru rudarstva

Bez autora
Jul 16 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova Australije Džulija Bišop ocenili su danas tokom susreta u Beogradu da Srbija ima veliki interes za unapređenje političkih odnosa sa Australijom. Antić je tom prilikom ukazao na veliki potencijal Srbije u sektoru rudarstva, dodavši da multinacionalna kompanija „Rio Tinto“ ima veliku aktivnost u okolini Loznice, gde, u okviru projekta „Jadar“, vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma. On je naveo da projekat „Jadar“ predstavlja ozbiljan i značajan posao za kompaniju „Rio Tinto“, ali i veliku mogućnost za razvoj Srbije, imajući u vidu da će se to nalazište svetske klase brzo naći u fazi otvaranja rudnika, koji će generisati više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma. Ministar je rekao da to predstavlja dodatni osnov za dalji razvoj saradnje dveju zemalja u sektoru rudarstva, uz ocenu da sve veće prisustvo australijskih kompanija na rudarskim konferencijama u Srbiji govori u prilog tome da za njih postajemo privlačno tržište.

Veliki potencijal Srbije u sektoru rudarstvaMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova Australije Džulija Bišop ocenili su danas tokom susreta u Beogradu da Srbija ima veliki interes za unapređenje političkih odnosa sa Australijom.

Antić je tom prilikom ukazao na veliki potencijal Srbije u sektoru rudarstva, dodavši da multinacionalna kompanija „Rio Tinto“ ima veliku aktivnost u okolini Loznice, gde, u okviru projekta „Jadar“, vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma.

On je naveo da projekat „Jadar“ predstavlja ozbiljan i značajan posao za kompaniju „Rio Tinto“, ali i veliku mogućnost za razvoj Srbije, imajući u vidu da će se to nalazište svetske klase brzo naći u fazi otvaranja rudnika, koji će generisati više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma. 

Ministar je rekao da to predstavlja dodatni osnov za dalji razvoj saradnje dveju zemalja u sektoru rudarstva, uz ocenu da sve veće prisustvo australijskih kompanija na rudarskim konferencijama u Srbiji govori u prilog tome da za njih postajemo privlačno tržište. 

Srbija ima dobar Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i ocenjena je kao sigurna država za investiranje, što potkrepljuje činjenica da se u sektoru rudarstva kompanije odlučuju na dugoročna ulaganja i da je Srbija, otpočinjanjem projekta „Jadar“, zadobila poverenje stranih investitora, ocenio je Antić. 

Bišop je istakla da je Srbija stabilna demokratska država sa razvijenim institucijama i slobodnim tržištem. 

Ona je dodala da je kompanija „Rio Tinto“ socijalno i bezbednosno odgovorna kompanija, koja spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, a potpisivanje predviđenog memoranduma o razumevanju dalo bi dodatni zamajac ekonomskoj razmeni dveju zemalja.

U razgovoru je konstatovano da rudarski biznis nije samo eksploatacija ruda, već i odgovorno ponašanje prema ljudskim životima, kvalitetna saradnja sa lokalnim samoupravama i visoka svest o očuvanju životne sredine. 

Antić je zaključio da australijske kompanije te standarde poštuju i primenjuju na srpskom tržištu, kao i da je srpska strana zainteresovana da svoje potencijale stavi na raspolaganje tamošnjim firmama, i podsetio na to da u ovom trenutku postoji više od 100 značajnih polja na kojima se vrše istraživanja.

Poseta ministra spoljnih poslova Australije doprineće boljim sveukupnim ekonomskim odnosima dveju zemalja, ocenjeno je na sastanku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik