Estonija osniva prvu ambasadu podataka u svetu

Bez autora
Jul 16 2017

Time što planira da otvoriti prvu na svetu virtuelnu ambasadu podataka u Luksemburgu početkom sledeće godine Estonija je napravila još jedan korak napred u globalnom tehnološkom okviru.U bazi podataka koja će biti pod visokim stepenom zaštite, nalaziće se svi važni podaci e-vlade (vlade Estonije) tako da će i države članice NATO-a i evrozone moći da im pristupe čak i u slučaju pada kompjuterskog sistema u matičnoj zemlji.

Estonija osniva prvu ambasadu podataka u svetuTime što planira da otvoriti prvu na svetu virtuelnu ambasadu podataka u Luksemburgu početkom sledeće godine Estonija je napravila još jedan korak napred u globalnom tehnološkom okviru.

U bazi podataka koja će biti pod visokim stepenom zaštite, nalaziće se svi važni podaci e-vlade (vlade Estonije) tako da će i države članice NATO-a i evrozone moći da im pristupe čak i u slučaju pada kompjuterskog sistema u matičnoj zemlji, prenosi AFP.

„Bezbednost podataka i sajber bezbednost su generalno ključne iz perspektive i poverenja ljudi i funkcionisanja službi. Takođe je važan deo tzv. dnevne digitalne higijene u sve više digitalizovanim društvima“, naveo je premijer Estonije Juri Ratas.

Premijer je to saopštenje objavio nakon što je potpisao sporazum sa luksemburškim kolegom Ksavijerom Betelom o skladištenju podataka estonske vlade u toj državi.

„Ovo je prva ambasada podataka u svetu“, naglasio je Ratas čija je mala država koja broji 1,3 miliona stanovnika, nazivana i E-stonija zato što je poznata kao pionir u oblasti tehnologije, navodi agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik