Modernizovan deo barske pruge od Resnika do Vreoca

Bez autora
Jul 17 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas ponovnom uspostavljanju saobraćaja na rekonstruisanom delu pruge Beograd–Bar, na deonici od Resnika do Vreoca, u dužini od 35 kilometara. Mihajlović je tom prilikom ispratila voz sa Glavne železničke stanice Beograd, istakavši da vozovi sada mogu da saobraćaju na toj deonici brzinom do 120 kilometara na čas. Završetkom obnove te deonice, kako je naglasila, putovanje će se sa dva sata i 10 minuta, skratiti na jedan sat i 15 minuta. Ona je izrazila nadu da će u narednih godinu ili dve biti pokrenuta i modernizacija kompletne barske pruge kroz Srbiju, čime će se ona na taj način vratiti na projektovane brzine.

Modernizovan deo barske pruge od Resnika do VreocaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas ponovnom uspostavljanju saobraćaja na rekonstruisanom delu pruge Beograd–Bar, na deonici od Resnika do Vreoca, u dužini od 35 kilometara.

Mihajlović je tom prilikom ispratila voz sa Glavne železničke stanice Beograd, istakavši da vozovi sada mogu da saobraćaju na toj deonici brzinom do 120 kilometara na čas.

Završetkom obnove te deonice, kako je naglasila, putovanje će se sa dva sata i 10 minuta, skratiti na jedan sat i 15 minuta.

Ona je izrazila nadu da će u narednih godinu ili dve biti pokrenuta i modernizacija kompletne barske pruge kroz Srbiju, čime će se ona na taj način vratiti na projektovane brzine. 

Procenjena investicija za to iznosi oko 220 miliona evra, razgovaramo sa partnerima o tome i očekujem da ćemo početkom jeseni imati konkretne informacije, naglasila je Mihajlović.

Puštanju u saobraćaj deonice od Resnika do Vreoca prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin. 

Završetak deonice Resnik–Vreoci predstavlja prvu fazu ukupnih radova na obnovi deonice Resnik–Valjevo dužine 77 kilometara, koja je deo Aneksa 4.1 osnovnog Ugovora o ruskom državnom kreditu za modernizaciju srpskih železnica od 800 miliona dolara.

Obnova kompletne deonice Resnik–Valjevo planirana je za polovinu novembra ove godine, a vrednost radova na toj deonici iznosi oko 80 miliona dolara, sa učešćem Srbije, kao investitora, u iznosu od 15 odsto.

Projektnu dokumentaciju uradio je Saobraćajni institut CIP, a radove izvodi ruska kompanija "RŽD internešenel" sa domaćim podizvođačima.

Rekonstrukcija ovog dela magistralne pruge započeta je 7. jula 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik