Dragocena iskustva Estonije u razvoju e-uprave u Srbiji

Bez autora
Jul 18 2017

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić razgovarao je danas sa ambasadorom pri Ministarstvu spoljnih poslova Estonije Danijelom Šerom o aktivnostima Vlade Srbije u vezi sa e-upravom i planovima resornog ministarstva u narednom periodu.Ružić je ponovio značaj razvoja e-uprave u našoj zemlji, uz ocenu da su u tom procesu veoma važna iskustva Estonije, kao zemlje koja primenjuje jednu od najrazvijenijih elektronskih uprava u Evropi. On je ukazao na to da je u ovom pogledu neophodan kontinuitet saradnje, i izrazio nadu da će ona biti nastavljena u narednim mesecima.

Dragocena iskustva Estonije u razvoju e-uprave u SrbijiMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić razgovarao je danas sa ambasadorom pri Ministarstvu spoljnih poslova Estonije Danijelom Šerom o aktivnostima Vlade Srbije u vezi sa e-upravom i planovima resornog ministarstva u narednom periodu.

Ružić je ponovio značaj razvoja e-uprave u našoj zemlji, uz ocenu da su u tom procesu veoma važna iskustva Estonije, kao zemlje koja primenjuje jednu od najrazvijenijih elektronskih uprava u Evropi. 

On je ukazao na to da je u ovom pogledu neophodan kontinuitet saradnje, i izrazio nadu da će ona biti nastavljena u narednim mesecima.

Ministar je, govoreći o aktivnostima Ministarstva u narednom periodu, najavio rad na izmenama zakonskih rešenja iz oblasti lokalne samouprave, kao i propisa u vezi sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, uz konstataciju da će se ta rešenja najverovatnije naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine. 

Ružić je istakao značaj ispunjavanja uslova za prijem sredstava iz sektorske budžetske podrške, što će u velikoj meri pomoći daljem procesu reforme javne uprave u Srbiji.

On je naglasio da je Srbija kao zemlja ostvarila veliki napredak u evrointegracijama kroz otvaranje poglavlja, uz aktivno učešće civilnog sektora, što doprinosi većem nivou transparentnosti u ovom značajnom procesu. 

Prema njegovoj oceni, našoj zemlji u procesu evropskih integracija tek predstoje veliki izazovi, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar je u skladu sa tim izrazio nadu da će osnivanje posebnog resora pomoći da se u ovom segmentu prepreke na putu ka Evropi lakše prevaziđu, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik