Ujednačavanje postupanja lokalnih samouprava

Bez autora
Jul 18 2017

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je potreban sistemski pristup Vlade u rešavanju dugova lokalnih samouprava, koji iznose više od milijardu evra, uz 300 miliona evra dospelih obaveza koje se još ne servisiraju.Ružić je na konferenciji za novinare, posvećenoj tome koliko vremena i novca štedimo uvođenjem jednoobraznog postupanja, šta to tačno znači za građane i privrednike, kako modeli postupaka izgledaju i kada počinju da se primenjuju, istakao da jedno ministarstvo ovakve probleme ne može da reši ad hok.

Ujednačavanje postupanja lokalnih samoupravaMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je potreban sistemski pristup Vlade u rešavanju dugova lokalnih samouprava, koji iznose više od milijardu evra, uz 300 miliona evra dospelih obaveza koje se još ne servisiraju.

Ružić je na konferenciji za novinare, posvećenoj tome koliko vremena i novca štedimo uvođenjem jednoobraznog postupanja, šta to tačno znači za građane i privrednike, kako modeli postupaka izgledaju i kada počinju da se primenjuju, istakao da jedno ministarstvo ovakve probleme ne može da reši ad hok.

On je naglasio da postoje mehanizmi za prevazilaženje ovog problema, pre svega u Ministarstvu finansija, uz ocenu da dugovi lokalnih samouprava ne mogu ugroziti državni budžet, odnosno da neće biti bankrota.

Prema njegovim rečima, nelogično je da u nekim opštinama postoji više javnih preduzeća koja praktikuju neplansko zapošljavanje kadrova, ne vodeći računa o prihodima i rashodima.

Taj stepen neodgovornosti je nedopustiv i u svakom slučaju ako gledamo da sistemskim pristupom rešimo ovaj problem, onda moramo da sagledamo i potencijalne modele i mogućnosti kako to razrešiti, ukazao je ministar.

Ružić je, govoreći o racionalizaciji, rekao da je 2013. godine kvota bila 123.800 zaposlenih u sistemu lokalne samouprave, dok će do kraja 2018. godine taj broj biti sveden na 100.700.

Na konferenciji su učestvovali i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić i koordinator tematske oblasti "Unapređenje poslovnog okruženja" i predstavnik SKGO Jelena Mihajlović-Tanasijević.

U skladu sa Planom prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbiji od 2016. do 2018. godine ("Stop birokratiji"), koji je usvojen krajem 2016. godine, SKGO je, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, razvila 189 modela administrativnih postupaka na lokalnom nivou. 

Na ovaj način se ujednačava postupanje svih lokalnih samouprava u Srbiji, što praktično znači da će one biti efikasnije, da se povećava pravna sigurnost i da će sve lokalne administracije postupati jednoobrazno po zahtevima građana i privrede u čitavoj zemlji. 

Građani i privrednici će postati svesni koje to „papire“ više neće morati da dostavljaju, već će znati da će ovaj posao za njih obavljati lokalna administracija po službenoj dužnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik