Liječnicima od farmaceuta 12 milijuna eura

Bez autora
Jul 19 2017

Zdravstveni djelatnici, organizacije i udruge u Sloveniji od 20 su inovativnih farmaceutskih tvrtki lani primili oko 11,7 milijuna eura, podatak je to iznesen u skladu s kodeksom o transparentnosti rada farmaceutske industrije u EU - EFPIA. Finance su ustvrdile da je to 14,7 posto više u odnosu na 2015., ali ne obuhvaća izdvajanja najvećih koji djeluju i u Sloveniji - Krke, Plive, Teve, čiji će iznosi biti objavljeni početkom 2018. Najviše su dali Novartis (za svoju tvrtku i za Lek), Roche, Bayer, Pfizer... Porast izdvajanja proizlazi iz povećanja doprinosa industrije istraživanju i razvoju, navodi se u izvješću. Međunarodnog foruma znanstvenoistraživačkih farmaceutskih tvrtki. Farmaceuti su obvezni objaviti koliko daju liječnicima i drugim stručnjacima u zdravstvu za edukacije, sudjelovanje na kongresima i simpozijima, a moraju otkriti i koliko plaćaju bolnicama da sudjeluju u istraživanjima i razvoju novih lijekova.

Liječnicima od farmaceuta 12 milijuna euraZdravstveni djelatnici, organizacije i udruge u Sloveniji od 20 su inovativnih farmaceutskih tvrtki lani primili oko 11,7 milijuna eura, podatak je to iznesen u skladu s kodeksom o transparentnosti rada farmaceutske industrije u EU - EFPIA.

Finance su ustvrdile da je to 14,7 posto više u odnosu na 2015., ali ne obuhvaća izdvajanja najvećih koji djeluju i u Sloveniji - Krke, Plive, Teve, čiji će iznosi biti objavljeni početkom 2018. Najviše su dali Novartis (za svoju tvrtku i za Lek), Roche, Bayer, Pfizer...

“Porast izdvajanja proizlazi iz povećanja doprinosa industrije istraživanju i razvoju”, navodi se u izvješću.

Međunarodnog foruma znanstvenoistraživačkih farmaceutskih tvrtki. Farmaceuti su obvezni objaviti koliko daju liječnicima i drugim stručnjacima u zdravstvu za edukacije, sudjelovanje na kongresima i simpozijima, a moraju otkriti i koliko plaćaju bolnicama da sudjeluju u istraživanjima i razvoju novih lijekova.

Od 11,7 milijuna eura, pojedinci su dobili 2,9 milijuna bruto, bolnice, udruge 6,9 milijuna, a za razvoj lijekova organizacijama je pripalo još 1,9 milijuna eura bruto.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik