Tajni dogovori proizvođača automobila u Nemačkoj?

Bez autora
Jul 24 2017

Evropska komisija pokrenula istragu o navodima o udruživanju proizvođača automobila u Nemačkoj, među kojima su i "Folksvagen", "Audi", "Porše". Oni su se, navodno, dogovarali o tehnologiji, komponentama, dobavljačima, troškovima proizvodnje – s ciljem da ostvare što veće uštede.Nemački list Špigl objavio je da vlasti istražuju navode o monopolskom ponašanju u nemačkoj auto-industriji, uz tvrdnje da su se veliki proizvođači automobila više decenija dogovarali o tehnologiji koju će koristiti.

Tajni dogovori proizvođača automobila u Nemačkoj?Evropska komisija pokrenula istragu o navodima o udruživanju proizvođača automobila u Nemačkoj, među kojima su i "Folksvagen", "Audi", "Porše". Oni su se, navodno, dogovarali o tehnologiji, komponentama, dobavljačima, troškovima proizvodnje – s ciljem da ostvare što veće uštede.

Nemački list Špigl objavio je da vlasti istražuju navode o monopolskom ponašanju u nemačkoj auto-industriji, uz tvrdnje da su se veliki proizvođači automobila više decenija dogovarali o tehnologiji koju će koristiti.

Svi veliki nemački proizvođači – "Folksvagen", "Audi", "Porše", "Be-Em-Ve" i "Dajmler" – od devedesetih godina su se tajno sastajali kako bi postigli dogovor o komponentama koje će koristiti u izradi automobila, ali i o izboru dobavljača, piše Špigl.

Ti dogovori su se, navodno, ticali tehnoloških pitanja – od benzinskih i dizel motora, do kočnica, kvačila i menjača.

Jedno od najupečatljivijih otkrića u izveštaju Špigla odnosi se na "ad blu" rastvor koji neutrališe štetne emisije dizel motora. Nedeljnik navodi da su se proizvođači složili da umesto većeg i skupljeg, koriste male "ad blu" rezervoare, za koje se ispostavilo da nisu dovoljno efikasni.

Neke od ovih kompanija su nadležnoj kancelariji za zaštitu konkurencije EU podneli dokumente u okviru istrage o monopolskom ponašanju.

U Evropskoj komisiji kažu da se ovi navodi istražuju i da je prerano iznositi bilo kakve tvrdnje. Ukoliko se ispostave kao tačni, nemačkim kompanijama prete velike novčane kazne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik