Korisnici zadovoljni kvalitetom usluga

Bez autora
Jul 24 2017

Crnogorski građani u visokom stepenu koriste elektronsko-komunikacione usluge i zadovoljni su njihovim kvalitetom, ali nijesu u dovoljnoj mjeri informisani o procedurama za zaštitu svojih prava i interesa, pokazalo je istraživanje Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Istraživanje o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga, pokazuje da su korisnici zadovoljni uslugama koje im pružaju elektronski komunikacioni operatori u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju EKIP-a. Prema istraživanju o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, koje je za potrebe EKIP-a u maju sprovela agencija Ipsos Strategic Marketing, fiksnu telefonsku liniju ima 37 odsto ispitanika, što predstavlja pad od 6,7 procentnih poena u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Trend pada u posjedovanju fiksne telefonske linije u domaćinstvima u Crnoj Gori je nastavljen, a kao glavni razlog neposjedovanja fiksnog telefona dominantno se navodi korišćenje mobilnog, kazali su iz EKIP-a.

Korisnici zadovoljni kvalitetom uslugaCrnogorski građani u visokom stepenu koriste elektronsko-komunikacione usluge i zadovoljni su njihovim kvalitetom, ali nijesu u dovoljnoj mjeri informisani o procedurama za zaštitu svojih prava i interesa, pokazalo je istraživanje Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Istraživanje o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga, pokazuje da su korisnici zadovoljni uslugama koje im pružaju elektronski komunikacioni operatori u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Prema istraživanju o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, koje je za potrebe EKIP-a u maju sprovela agencija Ipsos Strategic Marketing, fiksnu telefonsku liniju ima 37 odsto ispitanika, što predstavlja pad od 6,7 procentnih poena u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

“Trend pada u posjedovanju fiksne telefonske linije u domaćinstvima u Crnoj Gori je nastavljen, a kao glavni razlog neposjedovanja fiksnog telefona dominantno se navodi korišćenje mobilnog”, kazali su iz EKIP-a.

Kvalitetom usluga fiksne telefonije zadovoljno je 91,1 odsto ispitanika, što predstavlja rast od 7,2 procentna poena u odnosu prošlogodišnje istraživanje.

“Za razliku od prethodnih istraživanja, evidentno je da je stepen zadovoljstva cijenama usluga u fiksnoj telefoniji znatno porastao, tako da je ove godine 78 odsto korisnika zadovoljno cijenama fiksne telefonije, što je povećanje od 12 procentnih poena”, dodali su iz EKIP-a.

Najveći dio korisnika, njih 82 odsto, su zadovoljni uslugom koju su dobili prilikom pozivanja korisničkog servisa i nivo zadovoljstva bilježi rast u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da se ukupan broj ispitanika koji koriste usluge mobilne telefonije u Crnoj Gori nije značajnije promjenio u odnosu na prethodno i iznosi 96,7 odsto.

“Broj korisnika koji imaju više od jednog telefonskog broja je u blagom padu. Broj korisnika mobilnih usluga koji imaju telefon putem kojeg mogu pristupiti internetu iznosi 70,1 odsto, što predstavlja rast od 11,3 procentna poena u odnosu na prethodno istraživanje”, dodali su iz EKIP-a.

Broj vlasnika pametnih telefona u Crnoj Gori, prema rezultatima istraživanja, značajno raste i iznosi 68,6 odsto.

Preko 67 odsto korisnika mobilne telefonije koristi neku od internet aplikacija za komunikaciju. Najkorišćeniji je Viber, za kojim slijede Facebook Messenger, Skype i WhatsApp.

“Generalni nivo zadovoljstva korisnika kvalitetom usluga mobilne telefonije bilježi umjereni rast u odnosu na prethodno istraživanje i sada iznosi 91,4 odsto”, pokazalo je istraživanje.

Korisnici usluga mobilne telefonije, kada su u pitanju cijene tih usluga, najveći stepen zadovoljstva iskazuju cijenama SMS poruka 75,3 odsto i telefonskih poziva 68,2 odsto.

Nivo zadovoljstva cijenama usluge pristupa internetu je 42,9 odsto.

Uslugu rominga je koristilo 18,9 odsto korisnika mobilne telefonije, što je 11,3 procentnih poena manje nego u prošloj godini. Od ispitanika koji su koristili uslugu rominga 53 odsto nije nikada koristilo pristup internetu u roamingu.

“Da su cijene usluge mobilne telefonije u romingu previsoke smatra 81,2 odsto korisnika, što je više u odnosu na prethodno istraživanje”, navodi se u istraživanju.

Trend pada zadovoljstva uslugama mobilne telefonije u roamingu, koji je uočen u prethodnim istraživanjima, se u ovoj godini zaustavio pa je nešto više od 53 odsto korisnika roaming usluga mobilnih operatora iskazalo zadovoljstvo.

Istraživanje je pokazalo da je u ovoj godini porastao procenat ispitanika koji televizijski program prate preko nekog od provajdera i sada iznosi 75,2 odsto.

“Prema istraživanju povećao se i broj ispitanika koji ne prate televizijski program ili nemaju televizor, što može biti objašnjeno i promjenom u strukturi uzorka gdje je bilo više mladih”, rekli su iz EKIP-a.

Istraživanje je pokazalo da broj građana koji imaju mogućnost da u domaćinstvu koriste internet raste i sada skoro 64 odsto populacije ima tu mogućnost.

U odnosu na prošlogodišnje rezultate, situacija se na planu korišćenja interneta nije bitno promijenila.

Lično informisanje, socijalne komunikacije, zabava i razonoda i dalje predstavljaju osnovni fokus internet interesovanja populacije u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od nešto preko hiljadu ispitanika, starosti od 15 i više godina. Istraživanje je obavljeno u domaćinstvu ispitanika, putem intervjua licem u lice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik