Brži oporavak, ali i bankrot

Bez autora
Aug 03 2017

Poverioci kojima je partner otišao u stečaj, iako su potraživanja obezbedili i hipotekom, u proseku u Srbiji naplate 40,7 odsto svog novca. Izuzetak je 87 postupaka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u kojima su ovakvi, razlučni, poverioci u potpunosti namireni.To je i jedan od razloga što Zakon o stečaju ide na još jednu doradu. Nacrt sastavljen krajem prošle godine ovih dana će ponovo pred Vladu. Efikasniji stečajni postupci odavno su zahtev Međunarodnog monetarnog fonda. Među novinama je povoljniji položaj bankara i ostalih finansijera koji su zajmove obezbedili hipotekama i zalogama.

Brži oporavak, ali i bankrotPoverioci kojima je partner otišao u stečaj, iako su potraživanja obezbedili i hipotekom, u proseku u Srbiji naplate 40,7 odsto svog novca. Izuzetak je 87 postupaka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u kojima su ovakvi, razlučni, poverioci u potpunosti namireni. To je i jedan od razloga što Zakon o stečaju ide na još jednu doradu. Nacrt sastavljen krajem prošle godine, kako "Novosti" saznaju, ovih dana će ponovo pred Vladu.

Efikasniji stečajni postupci odavno su zahtev Međunarodnog monetarnog fonda. Među novinama je povoljniji položaj bankara i ostalih finansijera koji su zajmove obezbedili hipotekama i zalogama. Oni će znatno brže i u većem procentu namirivati svoja potraživanja. Ukoliko se prodaje stečajni dužnik kao pravno lice ili njegova celokupna imovina, prvenstvo u namirenju imaju poverioci koji imaju obezbeđenje na bilo kom delu njegove imovine. Drugi cilj je i da se odlazak u bankrot ili reorganizaciju - ubrza.

- U praktičnoj primeni dosadašnjih zakonskih rešenja uočeni su i identifikovani problemi koji su ukazali na potrebu da se poboljša položaj poverilaca, uz očuvanje interesa preduzeća u stečaju - objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

- Nova rešenja će pomoći da u praksi stečaj bude način da preduzeće prevaziđe poteškoće, namiri poverioce i stane na noge, a u slučajevima kada to nije moguće, namiri poverioce i preostalu imovinu proda nekom ko će je staviti u funkciju. Izmenama i dopunama Zakona o stečaju osigurava se aktivno učešće poverilaca u postupku odlučivanja od značaja za namirenje njihovih obaveza. Unapređuje se i postupak prodaja imovine i poboljšava procedura. To će doprineti da se prekine začarani krug potraživanja.

Ako stečajni upravnik nameri da poslovni prostor stečajnog dužnika izda u zakup, moraće saglasnost da traži od obezbeđenih poverilaca. Istu saglasnot moraće da pribavi ukoliko namerava da proda imovinu neposrednom podogodbom, a da je pre toga nije javno nudio.

Procenitelji

Novo rešenje predviđa da se u slučaju obezbeđenih poverilaca, u određenim situacijama, ukine zabrana naplate u stečaju. Predviđa se angažovanje licenciranih procenitelja, a jedna od situacija kada će se tražiti njihovo mišljenje je procena da li je svrsishodnije firmu voditi u reorganizaciju ili - bankrot. I to u pogledu svake klase poverilaca pojedinačno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik