Poziv Hrvatskoj da ukine diskriminatorske mere

Bez autora
Aug 07 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je danas u Sarajevu da niko ne želi trgovinski rat, ali da će zemlje regiona biti prinuđene na kontramere ukoliko se pitanje povećanja hrvatskih taksi ne reši do sledećeg sastanka, koji treba da bude održan do kraja nedelje.Ljajić je, nakon sastanka sa predstavnicima vlada zemalja koje su pogođene povećanjem hrvatskih taksi za fitosanitarnu inspekciju, podsetio na to da je zvaničnim institucijama Hrvatske pre nedelju dana upućen apel da ispitaju pomenutu odluku, ali da nikakav odgovor nije stigao.

Poziv Hrvatskoj da ukine diskriminatorske merePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je danas u Sarajevu da niko ne želi trgovinski rat, ali da će zemlje regiona biti prinuđene na kontramere ukoliko se pitanje povećanja hrvatskih taksi ne reši do sledećeg sastanka, koji treba da bude održan do kraja nedelje.

Ljajić je, nakon sastanka sa predstavnicima vlada zemalja koje su pogođene povećanjem hrvatskih taksi za fitosanitarnu inspekciju, podsetio na to da je zvaničnim institucijama Hrvatske pre nedelju dana upućen apel da ispitaju pomenutu odluku, ali da nikakav odgovor nije stigao.

On je objasnio da je sa hrvatske strane upućeno vrlo uvredljivo objašnjenje odluke, nakon čega je naša zemlja počela da primenjuje određene vrste sanitarnog i veterinarskog nadzora, što će se pojačati, i naglasio da na to imamo pravo po pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Mi ne povećavamo cene nadzora, ali imamo pravo da sprovodimo mere koje su u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koje predstavljaju ozbiljno upozorenje da hrvatske mere moraju da budu povučene, odnosno preispitane, ukazao je potpredsednik Vlade.

Ljajić je objasnio da, ukoliko počnemo sa kontramerama, štetu će trpeti privrednici i jedne i druge zemlje, ali i potrošači, i dodao da oko 160 privrednika iz Srbije izvozi voće i povrće u Hrvatsku, a neki su počeli da vraćaju kamione jer ne mogu da izdrže konkurenciju.

On je, upozorivši na to da postoji čitav razrađeni mehanizam daljih mera radi zaštite ekonomskih interesa, objasnio da se standardno vrši fitosanitarna veterinarska kontrola na slučajno odabranim uzorcima, a u pojedinim slučajevima zemlje mogu da preduzimaju mere pojačanog nadzora za svu robu životinjskog i biljnog porekla, što se sada čini.

Na taj način, kako je istakao, ne izlazimo iz pravila Svetske trgovinske organizacije, niti kršimo principe slobodne trgovine.

Želimo da ubuduće kontrolišemo apsolutno svaku pošiljku voća, povrća, mleka, mesnih proizvoda iz Hrvatske, poručio je on i dodao da nismo srećni zbog toga, ali smo na tu meru prinuđeni.

Ljajić je podsetio na to da je Srbija u više navrata u poslednje vreme isticala da su hrvatske mere u ekonomskom smislu protekcionističke, u političkom smislu populističke, i da ne mogu imati opravdanje ni u ekonomskoj, ni u trgovačkoj logici.

Te mere nisu ni u duhu dobrosusedskih odnosa, niti korak u pravcu stvaranja slobodnog trzišta zemalja zapadnog Balkana, kojem svi načelno težimo, upozorio je potpredsednik Vlade.

Predstavnici vlada Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije pozvali su danas Hrvatsku da ukine diskriminatorske mere i uskladi ih sa tržišnim standardima, odnosno da cene inspekcijskih kontrola usaglasi sa prosečnim iznosima koji važe u zemljama u regionu i EU.

Na sastanku su učestvovali potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Oni su tom prilikom usaglasili sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Ministri su konstatovali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju, pri čemu su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj, koji bi, kako smatraju, trebalo da se održi do kraja ove nedelje u Podgorici.

Takođe, oni su se založili za to da se ovakvi sastanci redovno organizuju, tako da će naredni biti održan u septembru u Skoplju.

Evropska komisija je pozvana da se uključi u rešavanje ovog problema, a postignut je i dogovor o tome da Crna Gora i Makedonija, kao članice Svetske trgovinske organizacije, pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Do rešenja ovog problema sa Hrvatskom, ministri su se dogovorili da svaka zemlja sprovodi mere u cilju zaštite sopstvenih interesa na način kako sama odluči.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik