Konkurs za dodelu sredstava za razvoj inovacija

Bez autora
Aug 08 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uputio je danas poziv svim tehnološkim kompanijama u Srbiji da se prijave na javni konkurs putem kojeg će Vlada dodeliti 330 miliona dinara iz republičkog budžeta za razvoj inovacija.Popović je, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Užicu, saopštio da konkurs, koji je raspisao Fond za inovacionu delatnost, traje do 1. septembra, a kompanije mogu da apliciraju za dva programa.

Konkurs za dodelu sredstava za razvoj inovacijaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uputio je danas poziv svim tehnološkim kompanijama u Srbiji da se prijave na javni konkurs putem kojeg će Vlada dodeliti 330 miliona dinara iz republičkog budžeta za razvoj inovacija.

Popović je, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Užicu, saopštio da konkurs, koji je raspisao Fond za inovacionu delatnost, traje do 1. septembra, a kompanije mogu da apliciraju za dva programa. 

Prvi je za mlade startap kompanije do tri godine starosti, za koje se dodeljuju sredstva do 10 miliona dinara, dok je drugi namenjen svim kompanijama koje razvijaju inovacionu tehnologiju koja može da bude konkurentna na tržištu, u okviru kojeg se može dobiti do 37 miliona dinara, naveo je ministar.

On je naglasio da Vlada Srbije u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja koristi iskustva inovaciono najrazvijenijih zemalja poput Švajcarske, Izraela i Finske, ali i najvećih ekonomija sveta – SAD i Rusije. 

Vlada Srbije snažno podržava razvoj inovacija i visokih tehnologija jer su one razvojna šansa zemlje, istakao je Popović, dodavši da je želja da se pomogne našim talentovanim mladim inženjerima i naučnicima da razviju svoje inovativne startap kompanije i ponude svoje proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu.

Prema njegovoj oceni, domaća privreda, zasnovana na inovativnom preduzetništvu i informacionim tehnologijama, vodi zemlju u budućnost, pri čemu je to proizvodnja koja je namenjena izvozu, donosi nova radna mesta i obezbeđuje ostanak mladih inženjera u Srbiji. 

O konkursu za razvoj inovacija u Srbiji i njegovom značaju za rast lokalne ekonomije govorili su i gradonačelnik Užica Tihomir Petković i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik